Prima paginăRural

Țeapă de 169.000 lei

Dimensiune text

La Școala din Slobozia au fost plătite lucrări în avans de 200.000 lei. După ce a văzut banii în cont, firma a abandonat șantierul. Fapta e veche de aproape patru ani, dar dosarul încă nu a ajuns la instanță.

 

 

Elevii din satul Slobozia, comuna Boghicea, învață într-o școală improprie, fără un grup sanitar adecvat, din cauza unei firme din Piatra Neamț. În luna septembrie 2008, la Școala din comuna Boghicea s-a desfășurat o procedură de achiziție publică. Obiectul achiziției era atribuirea contractului de lucrări construcții utilități, instalații termice, grup sanitar, centrală termică, înlocuirea tîmplăriei și a pardoselii la Școala cu clasele I-VIII din satul Slobozia, structură a Școlii Boghicea.

Conform procedurii de achiziție, lucrarea a fost adjudecată de SC For Invest SRL Piatra Neamț. Firma cîștigătoare a început imediat lucrările, în toamna anului 2008 fiind înlocuite geamurile și ușile cu unele de termopan, precum și parchetul din școală. În luna martie 2009, Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Neamț a comunicat Școlii din Boghicea că i s-a alocat suma de 200.000 lei, bani cu care unitatea de învățămînt să deconteze parțial investiția de la Slobozia.

Conform dispozițiilor date de ISJ Neamț, școala avea la dispoziție trei zile pentru a prezenta extrasele de cont ce atestau cheltuirea sumei alocate. Dacă lucrările executate nu valorau 200.000 lei, ISJ putea retrage din contul Școlii Boghicea sumele necheltuite.

Pentru a nu pierde banii, conducerea școlii, împreună cu dirigintele de șantier și cu administratorul firmei SC For Invest SRL, au decis să se folosească de un artificiu des întîlnit. Astfel, au fost întocmite situații de lucrări pentru lucrări ce ar fi trebuit executate ulterior. Banii au intrat în contul firmei din Piatra Neamț, care ar fi trebuit să se apuce de construcția grupului sanitar și a încăperii destinate centralei termice.

Doar că, după ce s-a văzut cu banii în cont, firma nu a mai făcut nici o lucrare la Școala din Slobozia. Șantierul a fost abandonat în iunie 2009, deși firma a fost somată în nenumărate rînduri de conducerea Școlii Boghicea și de dirigintele de șantier să respecte contractul. În același an, conducerea Școlii Boghicea a făcut plîngere penală împotriva administratorului firmei SC For Invest SRL Piatra Neamț, solicitînd recuperarea unui prejudiciu de 169.000 lei.

Dosarul întocmit de polițiștii de la Poliția municipiului Roman a fost soluționat abia în acest an, deoarece a fost nevoie de realizarea unei expertize tehnice care să confirme prejudiciul invocat de directorul Școlii Boghicea, lucru care s-a și întîmplat. Acum, dosarul se află la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, polițiștii propunînd trimiterea în judecată a administratorului firmei SC For Invest SRL, pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Între timp, firma pietreană a intrat în insolvență. Pentru a se recupera măcar o parte din prejudiciu, pe bunurile administratorului firmei a fost pus sechestru asiguratoriu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0