Taxa de mediu pentru deșeuri, de 80 de lei pe tonă, a fost suspendată până în 2019

HomeActualitate

Taxa de mediu pentru deșeuri, de 80 de lei pe tonă, a fost suspendată până în 2019

Taxa de mediu de 80 de lei pe tona de deșeuri nereciclabile, care a produs nemulțumire în rândul tuturor românilor, a fost suspendată. După ce aceasta a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și a fost aplicată timp de șase luni, în ciuda demersurilor făcute de autorități și cetățeni pentru găsirea unei alte soluții, până la urmă Guvernul a decis să amâne continuarea aplicării ei până în 2019.

”În şedinţa de vineri, 30 iunie, Guvernul a decis ca această taxă de mediu să nu se mai plătească până la 1 ianuarie 2019. La nivelul municipiului Roman, cetăţenii plătesc 129 de lei pe metru cub de deşeuri, suma urmând să scadă semnificativ după ce Consiliul Judeţean Neamţ va emite hotărârea prin care va elimina taxa de mediu din preţul final impus pentru depunerea deşeurilor la depozitul ecologic de la Girov. Tariful colectării şi depunerii deşeurilor ar urma să fie şi mai mic după ce Consiliul Judeţean Neamţ va finaliza licitaţia pentru staţia de selectare şi transfer de la Cordun”, spun reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

Chiar dacă aceast taxă a fost eliminată, pe moment, problema de la care a apărut impunerea ei rămâne nesoluționată. Populația trebuie, treptat, să înceapă să colecteze selectiv deșeurile, România fiind printre ultimele țări europene în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. În Roman se face colectare selectivă doar la cetățenii care locuiesc la case și care primesc reduceri pe factură de la operatorul de salubritate pentru cantitatea de deșeuri reciclabile. La blocuri, situația este mai dificilă, în sensul că platformele nu au prevăzute pubele pentru fiecare categorie de material reciclabil. Odată cu licitarea stației de sortare de la Cordun, și în asociații vor fi date pubele pentru colectarea selectivă, iar dacă cetățenii vor pune hârtia la hârtie, plasticul la plastic și deșeurile menajere numai în containerele speciale atunci lucrurile s-ar schimba în bine. De reținut este că un singur sac menajer aruncat, din greșeală sau rea voință, în containerul cu hârtie înseamnă că acea hârtie nu mai este reciclabilă.