HomeNeamt

Suspiciuni de gripă aviară în județ

Specialiștii DSV Neamț au cerut analize în cazul a 19 păsări care au murit pe râul Bistrița, pentru a se verifica existența gripei aviare.

 

 

Pompierii de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț au intervenit, la începutul acestei săptămâni, într-o misiune de salvare a lebedelor care trăiesc pe râul Bistrița, din zona „Căprioara”. Pietrenii au sunat la 112 din cauză că mai multe lebede păreau inerte. Când au ajuns la fața locului, pompierii militari au ridicat 19 lebede de pe lacul de acumulare Reconstrucția, însă 14 dintre acestea nu au putut fi salvate. Lebedele moarte au fost predate personalului de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Neamț, în vederea stabilirii cauzei morții. Cele cinci lebede care au fost salvate au fost curățate și îngrijite de pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț, care le-au asigurat protecția de frig, adăpostindu-le la căldură, și le-au hrănit. În dimineața zilei de 26 februarie, acestea au fost predate personalului parcului zoologic din municipiul Piatra Neamț.

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Neamț consideră că gripa aviară ar putea fi cauza morții lebedelor pe râul Bistrița, motiv pentru au solicitat laboratorului de specialitate de la Iași, acreditat pentru astfel de situații, să analizeze probele trimise.

Până miercuri, 18 lebede și o rață sălbatică muriseră. Din cauza acestui fenomen, conducerea DSV a luat măsuri de supraveghere a arealului în care zeci de lebede și rațe sălbatice au iernat pe râul Bistrița, în zona urbană a municipiului Piatra Neamț.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0