HomeSocialEducatie

Sunt deştepţi, sunt harnici şi talentaţi şi merită sprijin pentru a reuşi în viaţă (XIII)

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri a fost deschisă o nouă procedură de selecție, pentru care s-au înscris atât elevi care au mai beneficiat de acest sprijin cât și orice alt elev care a îndeplinit condițiile impuse de organizatori: venituri mici, cel puțin media 8,50 și dorința de autodepășire. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat.

„Nu vreau să fiu o elevă oarecare”

Antonia Lucia Lucaci este elevă la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, în clasa a XII-a, la profilul economic. Face în fiecare zi naveta de la Sagna și este una din cele mai bune eleve din clasă. Încă din clasa a IX-a s-a implicat în toate activitățile care i-au fost propuse. A excelat la matematică, disciplină la care, în clasa a IX-a, a ajuns la faza națională a concursului „Adolf Haimovici”, olimpiada de matematică pentru elevii din licee tehnice, a obținut premiul I la Concursul interjudețean „Omega”, a obținut o mențiune la concursul de eseuri „Mihai Eminescu” și, încă din clasa a IX-a, a fost membră a echipajului de protecție civilă al liceului, în același timp fiind administratorul firmei de exercițiu al clasei sale. „Nu am vrut ca anii de liceu și experiența pe care o pot căpăta acum să treacă pe lângă mine. M-am implicat în tot ceea ce mi s-a oferit, pentru că nu m-am mulțumit să fiu elevă și doar atât. Sunt sigură că toată această activitate îmi va fi de folos mai târziu în viață”, a spus Antonia Lucaci. Niciunul dintre părinții Antoniei Lucaci nu lucrează și au venituri ocazionale. Pentru că îi plac foarte mult uniformele și pentru că are un simț deosebit al dreptății, Antonia și-ar dori să urmeze cursurile Academiei de Poliție.

Navetist la Școala de Artă

Robin, Alina şi Andra Ciocan

Robin, Alina şi Andra Ciocan

Robin Ciocan este elev în clasa a VII-a la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, cântă la trompetă și face în fiecare zi naveta, împreună cu cele două surioare, de la Miron Costin. Andra este în clasa a VI-a și cântă la flaut. Alina este în clasa a II-a și cântă la pian. Se trezesc în fiecare dimineață la ora 5 și jumătate sau, în cel mai fericit caz, la 5.45. Autobuzul îi lasă la stația de pe strada Sucedava, la Tic Tac. De acolo, traversează pe jos aproape întregul oraș până la Școala de Artă “Sergiu Celibidache” și, la ora 8 fix, toţi sunt în clasă. Ajung acasă la ora 17. Chiar dacă nu toți au același program și cea mică termină de multe ori orele mai devreme, niciodată nu pleacă de la școală decât împreună, când traversează din nou orașul spre stația de autobuz. Părinții, care nu au venituri stabile, abia au reușit să le plătească naveta lunară, de 500 de lei. “Robin este un elev extraordinar. Deși face în fiecare zi un drum așa de lung, niciodată nu a întârziat la ore sau nu s-a scuzat vreodată că nu se simte bine. Este unul dintre foarte puţinii copii care citesc și are o cultură generală foarte bogată. Este pasionat de lectură, chiar și în pauză, când alți colegi se joacă sau aleargă prin clasă, el citește. Pentru câte cărți a împrumutat de la biblioteca școlii, nu mai sunt rânduri de completat în fișa lui de la bibliotecă. Anul trecut școlar l-a încheiat cu media 9,91, a luat premiul I. Este un elev așa cum și-ar dori orice profesor”, a spus profesoara Camelia Goșman, diriginta lui Robin.

Face liceul la 80 de kilometri de casă

Vasile Cărăușu este elev în clasa a XI-a la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și a venit cale de 80 de kilometri pentru a studia la liceul pe care l-a considerat cel mai potrivit pentru el. Provine dintr-o familie cu 6 copii, el fiind dintre cei mai mari, salariul tatălui său fiind singurul venit al familiei. „Am venit la acest liceu pentru că întotdeauna am fost atras de credință. Îmi doresc să fiu preot și știu că am ales să vin la o școală deosebită, care te formează ca om”, a spus Vasile Cărăușu. „Vasile este un copil liniștit, serios și ambițios, al cărui loc este cu precădere în Biserică. La școală se preocupă să aplice cât mai bine cele învățate de la profesorii săi, participă cu entuziasm  la activitățile extra școlare și întotdeauna a manifestat spirit de echipă”, a spus preotul profesor Ionuț Amărinii, dirigintele lui Vasile Cărăușu.

Comentarii

WORDPRESS: 0