Prima paginăSocialEducatie

Sunt deştepţi, sunt harnici şi talentaţi şi merită sprijin pentru a reuşi în viaţă (XI)

Dimensiune text

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri a fost deschisă o nouă procedură de selecție, pentru care s-au înscris atât elevi care au mai beneficiat de acest sprijin cât și orice alt elev care a îndeplinit condițiile impuse de organizatori: venituri mici, cel puțin media 8,50 și dorința de autodepășire. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat 

O fată de nota 10

Liliana Ghiuzan este un copil pe care și l-ar dori orice părinte și orice profesor. Este elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, în toți anii de liceu fiind premianta clasei. Face în fiecare zi naveta de la Adjudeni și este o elevă excepțională, deși problemele cu care se confruntă acasă nu îi permit să dedice studiului timpul pe care l-ar dori. „Liliana Ghiuzan este o elevă care face cinste liceului nostru, numărându-se printre acei elevi care au făcut ca numele școlii noastre să fie cunoscut în județ și dincolo de granița județului”, a spus profesoara Dorina Diaconu, diriginta Lilianei. Anul școlar trecut l-a încheiat cu media 9,83, fiind prima din clasă. A fost cea mai bună din județ la concursul de matematică aplicată „Adolf Haimovici”, echivalentul olimpiadei de matematică pentru elevii din liceele tehnice și a obținut o mențiune la faza națională a concursului, fiind a cincea din țară. A obținut, de asemenea, un premiiu II la concursul interjudețean de matematică „Omega”. Toate acestea, în condițiile în care, după ce autobuzul o duce înapoi acasă, Liliana dedică foarte mult timp îngrijirii surorii ei mai mici. Sora mai mică a Lilianei are 10 ani și nu a mers și nu a vorbit niciodată. Suferă de tetrapareză spastică, acestei suferințe adăugându-i se și altele care au făcut ca fetița să fie tot timpul dependentă de cei din jur. Indemnizația de asistent pentru persoană cu handicap grav, pe care o primește mama Lilianei, este singurul venit sigur al familiei, la care se adaugă ce poate câștiga tatăl său, care lucrează ocazional. „Cea mai mare parte a ajutorului se duce pe îngrijirea surorii mele: medicamente, pampers, tot felul de lucruri de care are absolută nevoie”, spune Liliana. Și, pentru că necazurile nu vin niciodată singure, Liliana are și ea probleme medicale. În urma îmbolnăvirilor repetate din copilărie, Liliana și-a pierdut parțial auzul și poartă o proteză auditivă, motiv pentru care merge în mod regulat pentru investigații la clinici ieșene. Puțini dintre colegii săi știu că premianta clasei poartă o proteză auditivă și că, de multe ori, începe să-și facă temele pentru a doua zi abia după ce surioara ei s-a liniștit. Poate, mulți dintre colegi s-au culcat, deja, la la cea oră. „Îmi place foarte mult matematica, îmi place foarte mult economia, acolo unde pot folosi cunoștințele pe care le am din matematică. Mi-aș dori ca după ce termin liceul să pot merge la facultate. Știu că aș putea face asta, aș putea învăța bine, ar fi șansa mea la o viață mai bună, dar nu știu dacă familia își poate permite o asemenera cheltuială”, a spus Liliana Ghiuzan.

Autoperfecționistă

Mădălina Anton este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni” și face în fiecare zi naveta de la Nisiporești. A fost cea mai bună elevă din seria ei la școala generală și nu s-a dezmințit nici la liceu, deși primul an este considerat un an de acomodare. „Mădălina Anton este unul dintre cei mai studioși elevi din clasă. Nu are absențe nemotivate, iar la școală este mereu atentă și implicată. Este mereu prezentă atunci când cineva are nevoie de ajutor. În timpul orelor de curs este atentă și intervine politicos ori de câte ori  acest lucru se impune. Mădălina citește mult și este mereu preocupată de propria perfecționare”, a spus diriginta Mădălinei, profesoara Mirela Mihoc. Mădălina este elevă la profilul economic și vrea să urmeze cursurile unei facultăți de profil.

Artistă în devenire

Teodora Arabu este elevă în clasa a IV-a la Școala din Cordun și, cu toate că, încă nu a împlinit 10 ani, a adunat premii cât pentru o clasă întreagă. Printre acestea se numără premiul I la concursul Național de Pian, premiul I la Concursul Internațional de Pian „Carl Filsch” de la Sibiu, „Carl Czerny” din Piatra Neamț, la care se adaugă recitaluri de pian la Krems, Austria și Passo del Tonale, Italia, sau un recital de pian în memoria compozitorului Carl Filtsch, la Sebeș. „Teodora este un copil cu reale capacități muzicale, care armonizează un talent precoce, rezistență la efort de concentrare, memorie foarte bună de învățare și dorința de a cânta în fața celorlalți. Aceste calități contribuie la formarea unei pesonalități distincte, încă de la această vârstă fragedă, aducând cu sine și rezultate, chiar dacă micuța pianistă este abia la începutul unui lung arc de timp dedicat studiului pianului”, a spus maestrul Iulian Trofin, cu care studiază Teodora în cadrul Academiei „Iulian Arcadi Trofin”. Teodora provine dintr-o familie cu patru copiii, ea având trei surori mai mici. Una dintre ele a început să studieze vioara. Chiar dacă amândoi părinții Teodorei lucrează, cheltuielile legate de pregătirea artistică, de deplasările la concerte și de aparițiile pe scenă depășesc posibilitățile financiare ale familiei. „Teodora merită din plin ajutorul și încurajarea celor din jur, pentru că este un model pentru colegii săi și un simbol pentru ceea ce ne dorim  cu toții să vedem în noile generații: dăruire în muncă, curaj și voință, dorință vie de a dărui celorlați din frumosul lor sufletesc”, a spus maestrul Iulian Trofin.

COMENTARII

WORDPRESS: 0