HomeSocialEducatie

Sunt deştepţi, sunt harnici şi talentaţi şi merită sprijin pentru a reuşi în viaţă (VI)

A fost deschisă selecţia pentru bursele acordate de SC Marsat în anul şcolar 2014 – 2015. Elevii interesaţi sunt aşteptaţi la redacţia Ziarului de Roman, până pe 15 octombrie.

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat SA Roman împreună cu Ziarul de Roman, a pornit din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susţine performanţa şcolară şi interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a zece burse şcolare, în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, şi în anul şcolar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri, a fost deschisă o nouă procedură de selecţie, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât şi orice alt elev care îndeplineşte condiţiile impuse de organizatori.

Elevii care doresc să se înscrie în competiţia pentru bursele Marsat sunt aşteptaţi la redacţia Ziarului de Roman, din Pietonalul Ștefan cel Mare, bloc M7, parter II, până pe 15 octombrie. Dosarul de înscriere trebuie să conţină documente care să ateste veniturile părinţilor, o recomandare din partea dirigintelui sau a învăţătorului, care să dovedească şi situaţia şcolară a candidatului. Se pot înscrie elevi de gimnaziu sau de liceu, din oraş sau din comunele învecinate, care au încheiat anul şcolar precedent cu media generală de cel puţin 8,50, ale căror familii au venituri modeste.

Vă prezentăm în continuare poveştile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obţinerea unei burse Marsat.

Premiantă la școală, mamă pentru frații mai mici

Andreea Ramona Divile este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, la profilul economic. Naveta zilnică de la Sagna și faptul că mai are două surori mai mici de care are grijă nu au împiedicat-o pe Andreea să fie, în toți cei patru ani de liceu, cea mai bună din clasă, încheind clasa a XI-a cu media 9,66, să participe la concursurile de teatru, la cel de eseuri sau la olimpiadele școlare. Andreea este cea mai mare dntre cei trei copii ai familiei. Ca să își ajute mama, care lucrează la o fabrică de confecții, ea are de multe ori grijă de frații săi, principala sa grijă fiind ca cei mici să-și facă lecțiile. „Pentru că mama lucrează în schimburi, am învățat să gătesc, să am grijă de casă. Am încercat să-mi împart întotdeauna timpul astfel încât să pot să fac lucrurile care sunt importante pentru mine. Îmi place foarte mult să fac teatru, am jucat în trupa școlii, cu care am participat la câteva concursuri și am fost selectată pentru un curs cu marea actriță Stela Popescu. La finalul cursului, am jucat într-un film de scurt metraj”, spune Andreea Divile. Char dacă îi place mult scena, Andreea a ales pentru cariera viitoare un domeniu mult mai pragmatic: contabilitatea. „Pentru acest domeniu mă pregătesc și în liceu și aș vrea să urmez și o facultate în domeniu. Îmi place, sunt lucruri foarte interesante și pe care le învăț cu ușurință”, a spus Andreea.

„Nimic nu se obține fără muncă, iar eu sunt dispusă să muncesc foarte mult”, completează Andreea Ramona.

Andreea Asaftei este elevă în clasa a XII-a A la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, la profilul matematică – informatică. Are cea mai bună medie din clasă și deja un portofoliu doldora de diplome și premii obținute la tot  felul de competiții destinate elevilor: premii la olimpiada județeană de limba română, unde participă din clasa a V-a, la concursul de chimie „Magda Petrovanu”,  la concursul interjudețean „Ziua Familiei”, concursuri de pictură și de matematică. A încercat din toate, pentru că i-a plăcut întotdeauna să se implice și este o fată ambițioasă. „Mi-a plăcut să răspund tuturor provocărilor. Premiile nu vin ușor, îți trebuie ambiție și putere de muncă. Am primit, pe lângă diplome și premii,  aprecierea profesorilor, a colegilor, a familiei și asta a contat foarte mult pentru mine și m-a făcut să merg mai departe. Presiunea este foarte mare, atunci când ai atins deja niște obiective, eu sper să pot învăța în continuare și să nu-mi dezamăgesc nici părinții nici profesorii”, a spus Andreea Asaftei. Ea și-a stabilit deja următorul obiectiv de atins: admiterea la facultatea de informatică. „Îmi place ideea de a lucra la calculator, este o meserie de viitor și de care va fi nevoie și în anii care vin. Știu că nu va fi ușor, dar nimic nu se obține fără muncă și eu sunt dispusă să muncesc foarte mult pentru viitorul meu”, a spus Andreea. Ea are în față, deja, un model, cel a surorii sale, absolventă a aceluiași profil , care este astăzi inginer în domeniul prelucrării produselor alimentare. Andreea Asaftei locuiește în Roman, mama sa este bucătăreasă, iar tatăl său este mecanic la o firmă din oraș.