Prima paginăSocialEducatie

Sunt deştepti, sunt harnici şi talentati şi merită sprijin pentru a reuşi în viată (V)

Dimensiune text

A fost deschisă selecţia pentru bursele acordate de SC Marsat în anul şcolar 2014 – 2015. Elevii interesaţi sunt aşteptaţi la redacţia Ziarului de Roman, până pe 15 octombrie.

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat SA Roman împreună cu Ziarul de Roman, a pornit din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susţine performanţa şcolară şi interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a zece burse şcolare, în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, şi în anul şcolar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri, a fost deschisă o nouă procedură de selecţie, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât şi orice alt elev care îndeplineşte condiţiile impuse de organizatori. 

Elevii care doresc să se înscrie în competiţia pentru bursele Marsat sunt aşteptaţi la redacţia Ziarului de Roman, din Pietonalul Ștefan cel Mare, bloc M7, parter II, până pe 15 octombrie. Dosarul de înscriere trebuie să conţină documente care să ateste veniturile părinţilor, o recomandare din partea dirigintelui sau a învăţătorului, care să dovedească şi situaţia şcolară a candidatului. Se pot înscrie elevi de gimnaziu sau de liceu, din oraş sau din comunele învecinate, care au încheiat anul şcolar precedent cu media generală de cel puţin 8,50, ale căror familii au venituri modeste.

Vă prezentăm în continuare poveştile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obţinerea unei burse Marsat.

O învingătoare în sport şi în viaţă

Alexandra Calistru este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, la profilul ştiinţele naturii, fiind prima admisă dintre cei 56 de elevi de la acest profil. Face atletism, şi nu oricum, având, deja, în palmares, medalii de argint, de aur şi de bronz, la Campionatele naţionale, în ciuda faptului că vede linia de sosire doar cu un singur ochi. În urma unei infecţii tratate mult prea târziu, Alexandra şi-a pierdut vederea la ochiul drept.

Deşi are doar 15 ani, Alexandra a avut în faţă, deja, încercări cât pentru o viaţă întreagă. Alexandra este din satul Rediu, comuna Bîra. Primii ani de şcoală i-a făcut la şcoala din sat, apoi, la o selecţie de rutină a antrenorilor de atletism, a fost îndrumată să facă sport, pentru că avea calităţile fizice necesare. Aşa a început drumul ei spre performanţă. Timp de câteva luni, a făcut naveta la Roman, pentru antrenamente, după cursurile de la şcoală. Pentru că programul se dovedea extrem de obositor, s-a transferat la Școala „Vasile Alecsandri” şi s-a mutat în gazdă în oraş. Zâna ei cea bună s-a dovedit a fi antrenoarea de atletism Elisabeta Lazăr, care nu i-a fost doar antrenoare, ci i-a ţinut loc şi de mamă şi de prietenă. Ca şi cum viaţa nu ar fi încercat-o destul, un accident nefericit a făcut ca, în urmă cu doi ani, casa familiei sale din Rediu să ia foc, reconstrucţia casei fiind o adevărată provocare pentru familia Alexandrei, o familie cu doi copii, în care niciunul dintre părinţi nu are un serviciu stabil.

„Întotdeauna mi-a plăcut să excelez în ceea ce fac. Am învăţat mereu cât am putut de bine, iar în 2010, când mi s-a spus că am calităţi de atletă, mi-am propus să nu ratez podiumul la competiţiile la care voi participa. De-a lungul anilor, am obţinut toate cele trei medalii la campionatele naţionale, în 2012 ajungând campioană naţională. Pe plan local şi judeţean şi, adesea, şi pe zonă, am urcat doar pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Am excelat şi la şcoală. Am avut, în fiecare an de gimnaziu, medii generale mai mari de 9,90, în 2012 am ajuns la etapa judeţeană a olimpiadei de limba română, iar în 2014 am avut cel mai bun punctaj la etapa locală a olimpiadei de istorie. Cu media de admitere 9,86, am putut să intru la liceu acolo unde mi-am dorit, ca să mă pot pregăti pentru facultatea la care visez, la Medicină. Nu vreau să mă dau bătută nici în sport. Chiar dacă nu sunt la un liceu de profil, vreau să mă pregătesc şi să fiu şi la competiţiile viitoare pe podium”, a spus Alexandra Calistru.

COMENTARII

WORDPRESS: 0