Prima paginăActualitateNeamt

Sucuri expirate şi etichete în limba turcă

Dimensiune text

Inspectorii OPC au găsit, în plină vară, produse neconforme pe piaţă.

Controalele făcute de inspectorii OPC Neamţ, în perioada 15 iulie – 2 august, la operatori economici care comercializează băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri din fructe, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Din cei 18 agenţi economici verificaţi – dintre care trei distribuitori, 11 magazine şi patru staţii de benzină – la 15 s-au constatat abateri: băutura răcoritoare „Giusto Natura” cu vişine era expirată de 20 de zile, „Fanta” cu gust de portocale era expirată de o zi, iar „Giusto Natura” expirase de 75 zile. În plus: pe eticheta produsului sunt ilustrate fructe, deşi băutura nu conţine deloc suc de fructe; lipseşte menţiunea „Conţine o sursă de fenilanina”, deşi în lista ingredientelor apare îndulcitorul „aspartam”; sucuri preambalate în tetra-pak de 200 mililitri, de provenienţă Turcia, fără marcare în limba română a informaţiilor de pe ambalaj şi fără menţionarea datelor de identificare ale importatorului în UE. La unele produse, denumirea era incomplet tradusă (băutura cu Aloe Vera, Rodie şi Cranberry – în traducere existau doar afine).

„Nu erau traduse informaţiile de pe amabalaj privind: tratamentul termic aplicat (pasteurizat), indicaţiile de servire («Serviţi rece» şi «A se agita înainte de deschidere») şi eticheta nutriţională («Consum redus de energie»). În cazul unor traduceri incorecte – de exemplu «Băutură răcoritoare cu conţinut de cofeina, inozitol şi vitamine cu gust de energy» – informaţia «gust de energy» nu are nicio relevanţă pentru consumatorul mediu, întrucât nu reprezinta denumirea unei arome consacrate”, a precizat comisar şef adjunct Vlad Ciurea. În lista neregulilor se încadrează depozitarea improprie a sucurilor, în bătaia soarelui, şi lipsa afişării preţurilor detaliate.

În urma controlului au fost aplicate 14 avertismente şi şase amenzi contravenţionale în valoare de 12.000 de lei şi au fost retrase de la vânzare sucurile expirate şi cele impropriu depozitate.

Sfaturi pentru cumpărători

• Când cumpăraţi sucuri, nectaruri din fructe şi băuturi răcoritoare verificaţi modul de ambalare şi etanşeitatea recipientelor; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare.
• Acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu.
• Ambalajele deschise vor fi păstrate în condiţii de refrigerare (în frigider, nu în congelator).
• Citiţi cu atenţie înscrisurile de pe etichete.
• Refuzaţi produsele care prezintă semne de depreciere.
• Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba atunci când doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0