Prima paginăSocialRoman

Strategie pentru romii din oraş

Dimensiune text

Administraţia locală a finalizat strategia pentru următorii ani dedicată exclusiv integrării persoanelor de etnie romă. Documentul va fi suspus aprobării legislativului local şi este obligatoriu în cazul obţinerii de fonduri europene. Înainte de aprobare, documentul ce conţine planul de integrare a romilor a fost discutat cu reprezentanţi ai statului şi de lideri ai comunităţii de romi din oraş.

„Strategia are valoare doar dacă se şi implementează. În primul rând, strategia are rolul de a depista problemele comunităţii şi de a găsi persoanele apte care să lucreze pentru comunitate. Un  exemplu, în domeniul educaţiei: avem nevoie de mediatori şcolari acolo unde în şcolile din Roman sunt foarte mulţi copii romi şi ar trebui mediatori care să ajute la o înţelegere şi la implicarea părinţilor în problemele educaţionale ale copiilor”, a spus Liviu Daraban, preşedintele Asociaţiei Romii Romaşcani.

Consiliul Local Roman va dezbate în şedinţa ordinară de joi, 28 ianuarie, strategia privind aprobarea Planului Local de Măsuri al Municipiului Roman, pentru implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015 – 2020. După aprobarea strategiei se vor derula şi alte activităţi care să vină în sprijinul comunităţii de romi.

„În primul rând, trebuie identificate problemele, vedem dacă putem să mergem pe programe cu finanţare din fondurile structurale sau prin POR şi să fie găsiţi oamenii care să colaboreze cu instituţiile statului pentru o bună dezvoltare a comunităţilor de romi”, a adăugat Liviu Daraban.

În municipiul Roman locuiesc în jur de 6.000 de persoane de etnie romă, conform unor cercetări făcute de ONG-uri. La recensământul din 2011, doar 2.000 de romaşcani au declarat că ar fi de etnie romă.

FOTO: Liviu Daraban, preşedintele Asociaţiei Romii Romaşcani

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Florin 5 ani

  @ VASILE CLIMESCU : Faptul ca esti , mereu, Gica-Contra , e treaba ta, dar tine minte trei sfaturi care ti-ar oputea fi utile:
  1. Inainte de a face afirmatii acuzatoare, documenteaza-te foarte atent, ca sa nu fii dat in judecata pentru calomnie.
  2. Mai pune mana pe gramatica limbii romane.
  3. Nu mai posta comentarii inepte atunci cand esti beat !

  • Florine tare destept te crezi,Climescu are dreptate,ziarul nu se adreseaza numai savantilor in litere precum te crezi si daca se mai greseste gramatical nu se schimba cotinutu mesajului.
   Cu stima!!!!!

  • Ne-culai 5 ani

   Nr.1.Abia aştept acuzarea, vin cu PROBE şi cu MARTORI!!!!!..
   Nr.2.Nu mai da SFATURI altora, dacă faci parte din categoria agramaţilor.
   Nr.3.Eu sunt mic copil faţa de consumatorul pe care-l SUSŢII!

 • legionarul 5 ani

  florin vasile climescu e total contra nu gica contraunu,doivasile climescu nu se teme de procese de calomnie ,treivasile climescu a spus sa pui si tu mana pe gramatica si mai ales sa inveti sa scrii corect romaneste nu ,,oputea”iar patru vasile climescu va posta comentarii inepte mai ales cand va fi beat ,hai sictir ,sau hai mars

 • Știm foarte bine ca muți oameni sunt împotriva țiganilor din România dar nu putem judeca pe toată lumea din pricina câtorva care încalcă legea și tocmai ăsta vroiam sa menționez ca exista lege pentru toți cei care greșesc așa ca trebuie sa va autocaracterizati și după vorbiți și numai fiți așa de rai ca ura de rasa se face și în anglia și în italia suntem discriminati peste tot cum va simțiți voi așa se simt și rommi când va aud pe voi ca vb numai de rău despre ei