HomeRoman

Strada Mare, ultramodernă, are case în paragină

În cea de-a doua parte a acestei luni, administrația locală va inaugura centrul istoric al orașului – strada Ștefan cel Mare, care a fost închisă circulației timp de cîțiva ani. În timp ce strada a fost modernizată, cele mai multe din cele 55 de construcții din zonă au o stare tehnică nesatisfăcătoare. Unele clădiri se numără printre imobilele cu risc de prăbușire în cazul unui cutremur.

 

 

Reprezentanții serviciului de urbanism din cadrul Primăriei Roman au realizat și un inventar al clădirilor din centrul istoric, ajungînd la concluzia că, din cele 55 de construcții de pe strada Ștefan cel Mare, multe au o stare tehnică nesatisfăcătoare. Una dintre aceste construcții – fostul cinematograf „Vasile Alecsandri” – a fost demolată, fiind considerată un pericol pentru trecători.

Persoanele care dețin în proprietate imobilele din centrul istoric, precum și cei care sînt chiriași în astfel de locuințe, vor trebui să ia măsuri în vederea reabilitării clădirilor și a încadrării lor în estetica zonei. Chiriașii care nu își permit, din punct de vedere financiar, să efectueze astfel de lucrări vor fi mutați în alte zone ale municipiului, precum strada Fabricii. Noii chiriași vor fi obligați să își asume responsabilitatea de a-și îngriji locuințele„, au precizat reprezentanții municipalității. Unii dintre romașcanii domiciliați pe strada Ștefan cel Mare au început deja să își reabiliteze locuințele.

Pe de altă parte, administrația locală caută soluții pentru a salva de la prăbușire fostul sediu al societății „Miron Costin”, un monument de arhitectură din secolul XIX, deja „atacat” de hoții de materiale de construcții. „Căutăm soluții, de comun acord cu proprietarul acelei clădiri, care este din București. Acesta trebuie fie să vîndă imobilul, fie să îl restaureze pe cheltuiala proprie. Ar fi păcat ca acea construcție să se dărîme„, consideră reprezentanții Primăriei.

Din cele 55 de construcții din centrul istoric, cîteva se numără printre imobilele cu risc de prăbușire în cazul unui cutremur. Astfel, printre cele mai nesigure clădiri din municipiu în cazul producerii unui cutremur se numără o casă construită în anul 1908 și situată pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 237, precum și o casă construită în anul 1915 și situată tot pe aceeași stradă, la numărul 233. Tot în clasa I de risc seismic este încadrată și o altă casă din centrul istoric, situată la numărul 235. Alte patru imobile de pe strada Ștefan cel Mare, situate la numerele 218, 220, 238 și 249, sînt încadrate în clasa II de risc seismic. Imobilele situate la numerele 218 și 238, construite în anii 1898 și, respectiv, 1891, au fost revendicate de proprietarii lor de drept. Unele dintre imobilele din centrul istoric ar trebui dărîmate, în opinia reprezentanților Primăriei, însă mai întîi este obligatorie declasificarea lor, dat fiind că ansamblul centrului istoric are statut de monument.

În consecință, centrul istoric al orașului va îmbina aspectul vechi al clădirilor lăsate în paragină de proprietari, cu aspectul nou al străzii modernizate și iluminate de lămpi cu LED – o premieră în municipiu.
Pe strada Ștefan cel Mare vor circula numai autovehicule de pînă la 3,5 tone, iar construcțiile ce urmează a fi realizate vor ține cont de un plan urbanistic zonal realizat în concordanță cu istoria și aspectul clasic al centrului istoric. Acestor reguli li se vor supune și agenții economici care și-au manifestat deja intenția de a deschide terase, grădini de vară și restaurante în zonă.
Planul urbanistic zonal va fi supus în curînd dezbaterii publice și aprobării consilierilor locali.

Comentarii

WORDPRESS: 5
 • cristina 10 ani ago

  …. mai pe romaneste sa-i spunem la aceasta strada, „strada Stefan cel Mare”… suna mai frumos, mai de-al casei… „Strada Mare, ultramoderna „, DA, a fost cu totul altceva… altceva inseamna trotuare simple fara spatii verzi, si fara pavele, copaci(tei, teita, castani…) pravalii, bacanii…. de la un capat de strada pana la celalalt… ciusmele de apa potabila, pe scurt asa a fost candva… nu o mai numiti „ultramoderna”… a ti mai fost si dumneavoastra si pe la alte case mai mari, si a ti vazut ce inseamna o strada „ultramoderna”… aaa,… ca s-au facut unele reparatii, trebui-au facute mai de mai multi ani…. /… nu vreau sa mi se spuna ca ce mai vrea si asta,…. stiu ca avem „probabil” unele puncte de sinergie…. indiferent de agitatia unora… opinia mea…

  • alta 10 ani ago

   ce termeni pretentiosi folosesti… sinergie… dar mai intai sa scrii corect gramatical! se spune corect cismele (de apa), ati mai fost -scris fara cratima si trebuiau sa scrie legat!

 • catre,,alta” (mai proasta)

  ,, si trebuiau sa scrie legat! ” ….. cine, cati?

 • cineva 10 ani ago

  „Ultramoderna” … te apuca rasul cand citesti asa ceva. A vizitat vreo unul din voi de la redactia ziarului, un SAT mai din vestul europei? Canalele aflate pe strada asta ”ultramoderna”, alea care le simti cand treci cu masina peste ele si toate intrarile denivelate pe aceasta strada, fac parte tot din … ”ultramodernism”?

 • ma, eu tot zic ca e super ca au facut-o..denivelata, asa cum o fi ea..