Steme noi pentru comunele Cordun şi Boteşti

HomeActualitate

Steme noi pentru comunele Cordun şi Boteşti

 

În şedinţa de miercuri, 20 aprilie, pe ordinea de zi a Executivului s-a aflat un proiect privind aprobarea noilor steme ale comunelor Cordun şi Boteşti. Stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie.

Primăria Cordun

Primăria Cordun

„Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective, fiind considerată, în speţa de faţă, drept adevărata imagine a unor comunităţi rurale, blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective”, se precizează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Proiectele de stemă corespunzătoare comunelor Boteşti şi Cordun au fost supuse procedurii de vizionare şi dezbatere publică, succedată de adoptarea de către consiliile locale ale localităţilor a hotărârilor prin care au fost însuşite atât variantele finale ale proiectelor de stemă, cât şi descrierea şi semnificaţiile elementelor heraldice aferente acestora. Comisia Judeţeană de Heraldică Neamţ, formată din specialişti în istorie, arhivistică şi etnografie, a analizat şi a transmis, sub semnătura prefectului şi a preşedintelui consiliului judeţean, proiectele de stemă însoţite de câte un memoriu justificativ, Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române – Biroul Zonal Iaşi, care a procedat la avizarea acestora.

Ce conţin noile steme

Primăria Boteşti

Primăria Boteşti

Stema comunei Boteşti se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în bară de un brâu undat de argint. În partea superioară-stânga, în câmp verde, se află trei spice de grâu de aur înmănunchiate. În partea inferioară-dreapta, în câmp roşu, se află o botă de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Ca semnificaţie, brâul undat reprezintă râul Moldova, spicele de grâu simbolizează ocupaţia de bază a locuitorilor, agricultura, iar cifra lor indică numărul satelor componente ale comunei. Spicele de grâu se regăseau şi în vechea ştampilă a comunei din anul 1883. Bota face trimitere la denumirea localităţii, care provine de la ocupaţia locuitorilor de confecţionare a botelor, pe care le comercializau. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Stema comunei Cordun se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi despicat în partea inferioară. În partea superioară, în câmp albastru cu bordură de argint, se află trei bezanţi de argint. În vârful scutului, la dreapta în câmp roşu şi la stânga în câmp argintiu, se află o cruce în contra-culori, trecând peste sfâşiere. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Ca semnificaţie, bordura de argint face trimitere la numele localităţii Cordun – cordon, bezanţii reprezintă industria metaliferă din zonă, iar cifra lor indică numărul satelor componente ale comunei. Crucea simbolizează religiile din localitate şi anume – ortodoxă, catolică şi armeană -, iar coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0