HomeSanatate

Statul te plătește să te lași de fumat

Aproape 100 de persoane au apelat la cabinetul de tabacologie din cadrul spitalului, în acest an.

 

 

Criza financiară, dar și problemele de sănătate au fost principalele motive pentru care tot mai mulți romașcani au apelat, în acest an, la cabinetul de tabacologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman. Coordonat de medicul pneumolog Gabriela Popovici, cabinetul de tabacologie este unul din cele două cabinete din Moldova care derulează programul „Stop fumat”, în parteneriat cu Institutul „Marius Nasta” din București. Potrivit medicului Gabriela Popovici, cabinetul de tabacologie începe să aibă din ce în ce mai mult succes, astfel că tot mai mulți apelează la el în încercarea de a se lăsa de fumat. În ceea ce privește motivele care îi determină să renunțe, cei mai mulți dintre pacienții înscriși în program dau vina pe criza financiară și pe problemele de sănătate.

De la începutul anului, la cabinet s-au înscris 98 de persoane, din care 20 sunt încă sub tratament, iar celelalte l-au încheiat. În urma evaluării pacienților, la finalul programului, trei au rămas fumători, șapte au renunțat la program, iar 68 au devenit nefumători.

„Rezultatele programului sunt excelente, astfel că s-a decis menținerea finanțării și anul viitor. Cei care vor să se lase de fumat trebuie să plătească o taxă de 100 de lei, taxă care are mai mult caracter simbolic și motivațional. Ulterior, în cele trei luni, cât durează programul, pacienții primesc medicație în valoare de 1.200 de lei. La intrarea în program, fiecărui pacient i se măsoară cantitatea de monoxid de carbon din plămâni și e comparată cu valoarea de la finalul programului. Dacă valoarea nu a scăzut, atunci știm că pacientul a mințit și a fumat în continuare”, a declarat medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Potrivit acesteia, până acum, statul a cheltuit 81.000 de lei cu tratamentul celor 68 de pacienți care s-au lăsat de fumat. „Vârsta medie a celor care apelează la cabinet este cuprinsă între 30 și 60 de ani. Au fost persoane chiar și de 70 de ani care, după cei au fumat ani în șir, au devenit nefumătoare. Pentru a veni în sprijinul celor care s-au lăsat de fumat a fost creată chiar și o platformă de socializare. Accesând site-ul www.exsmokers.eu, foștii fumători își pot împărtăși experiențele și pot fi ajutați cu sfaturi pentru a nu se apuca de fumat, din nou”, a mai spus medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • am fost si eu fumator timp de vre-o 25 de ani si m-am lasat de fumat fara nici un tratament medicamentos,totul depinde de tine daca ai bunavointa si foarte multa ambitie te poti lasa si mai este ceva care ma determinat sa renunt la fumat(partea financiara)vazand ca,cheltuiam foarte mult pe tigari an jur de 400 ron pe luna,asa ca acum ma simt foarte bine fara tigari

    • cocut 10 ani ago

      d-na dr pozeaza in sf.maria si cd am fost pt.o urgenta la dumneaei mi-a inchis usa in nas, desi era de garda!