HomeSanatate

Stare de alertă după inundații

Medicii epidemiologi monitorizează permanent zonele cu risc de inundaţii din judeţ.

 

 

În urma avertizării de cod galben de inundaţii pentru mai multe judeţe ale ţării, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a făcut un apel către toţi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, inclusiv Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii. Pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să asigure, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Acolo unde este cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor în cazul în care este necesar.

De asemenea, ministrul Eugen Nicolăescu a solicitat direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin structurile subordonate, în vederea asigurarii evacuării gravidelor, dializaţilor şi a oricăror alte persoane care necesită măsuri speciale de evacuare. Ministrul Sănătăţii a făcut apel şi la medicii de familie să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate de inundaţii.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor este necesară respectarea următoarelor recomandări către populaţia judeţelor afectate de inundaţii: să se consume apă îmbuteliată, să nu se bea apă direct din fântâni, să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită, să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să se evite expunerea prelungită la umezeală, să se păstreze alimentele în condiţii igienice, să se respecte igiena individuală, iar la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0