Prima paginăNeamt

Sprijin pentru cei afectați de grindină

Dimensiune text

Zeci de familii din patru comune au de suferit, după ce, sâmbătă, o ploaie cu gheață a făcut pagube imense în doar câteva ore. Președintele CJ a obținut ajutoare pentru sinistrați, iar prefectul de Neamț a deschis un cont pentru donații și a lansat un apel umanitar.

 

 

Sărbătoarea Sfintelor Paști a venit cu multă mâhnire pentru zeci de familii din comunele Țibucani, Tupilați, Războieni și Urecheni. În sâmbăta din data de 4 mai, o ploaie torențială a adus, peste cele patru comune, furtună și grindină. În câteva ore, zeci de gospodării erau afectate total sau parțial de fenomenele meteorologice.

Grindina de sâmbătă a făcut pagube importante. Au fost afectați 1,82 kilometri de drum județean, 4,03 kilometri de drum comunal balastat și 28,746 kilometri de drum sătesc. Au fost avariate nouă podețe din tuburi, iar două poduri au fost distruse. Valoarea totală a pagubelor în ceea ce privește drumurile se ridică la 686.490 de lei.

Pentru refacerea locuințelor afectate este nevoie de 364.149 de lei. Au fost distruse opt case și au fost avariate 13. De asemenea, au fost avariate 15 anexe gospodărești și 18 împrejmuiri de case. Pe lângă toate acestea, în urma ploii cu gheață au pierit 13 capre, 220 de păsări și 80 de ovine. În plus, au fost afectate 3.902 hectare de teren agricol.

 

Președintele CJ a făcut lobby cu succes

 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță, a luat legatura, marți, cu reprezentanții mai multor firme și instituții, pentru a obține ajutor pentru refacerea culturilor distruse de ploaie și grindină, dar și pentru refacerea construcțiilor și împrejmuirilor distruse.

Astfel, firma Monsanto va livra, cu titlu gratuit, 1.000 de saci cu sămânță de porumb, suficientă pentru reînsămânțarea a 1.000 de hectare de teren agricol. Firma Pioneer va livra gratuit cantitatea de sămâță de floarea soarelui necesară reînsămânțării unei suprafețe de 460 de hectare. Firma Agrana va pune la dispoziția țăranilor din comunele afectate sămânță de sfeclă, de asemenea, cu titlu gratuit. Firma TCE Trei Brazi va pune la dispoziție utilaje agricole pentru lucrări în mod gratuit. Firma CarpatCement va asigura o cantitate apreciabilă de ciment pentru construcții. În urma convorbirii cu Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Națională Romsilva, președintele CJ Neamț a obținut livrarea, din fondul Romsilva Neamț, a unei cantități îndestulătoare de material lemnos pentru construcții.

 

Apel umanitar din partea prefectului

 

După o evaluare completă a situației, marți, prefectul județului Neamț a făcut un anunț umanitar. „Pentru a acorda un sprijin celor opt familii ale căror locuințe și gospodării au fost distruse, celor 13 familii ale căror locuințe au fost afectate de scurgerile de apă de pe versanți, precum și familiilor care au rămas fără sursele elementare de subzistență, ne adresăm consiliilor locale, operatorilor economici și cetățenilor din județ cu rugăminte de a contribui, după posibilități, cu sume bănești, pentru a-i ajuta să treacă peste acest moment greu din viață. Sumele de bani se pot depune în contul RO47RNCB0196040242990010 , deschis la BCR, sucursala Piatra Neamț, de Instituția Prefectului, județul Neamț. Cu speranța că veți da curs apelului nostru, vă mulțumim în numele celor afectați de inundații”, a afirmat George Lazăr, prefectul județului Neamț.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cristea 9 ani

    cititi pe net de firma MOSANTO