Sprijin de la oamenii de afaceri din Roman pentru Spital: aparat de testare COVID-19, echipamente medicale și donații

HomeSanatate

Sprijin de la oamenii de afaceri din Roman pentru Spital: aparat de testare COVID-19, echipamente medicale și donații

 

Oameni de afaceri și persoane fizice din oraș vin în sprijinul Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman, pe fondul pericolului răspândirii coronavirusului COVID-19.

Administrația locală și conducerea spitalului discută în aceste zile modificarea listei de investiții definitivată la adoptarea bugetului local pe acest an – la un fond de dezvoltare al spitalului de peste 3 milioane de lei –, dând asigurări că SMU Roman are resurse financiare suficiente și că nu se pune problema asupra fondurilor, ci asupra posibilității procurării materialelor, în timp ce oameni de afaceri din oraș au pregătit donații pentru aparatură medicală și materiale sanitare necesare în contextul pandemiei de coronavirus.

O astfel de donație, de peste 40.000 de euro, a omului de afaceri Mihai Tărâță și a grupului de firme TCE 3 Brazi, va face posibilă, de săptămâna viitoare, achiziționarea unui aparat de diagnosticare moleculară de tip Real Time PCR, prin care testele de infecție cu coronavirusul COVID-19 pentru întreg județul Neamț vor putea fi făcute și la SMU Roman. În acest moment, testele din toată zona Moldovei sunt făcute doar la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Iași.

„Domnul Mihai Tărâță și firma TCE ne-au susținut și ne susțin în continuare. Compania TRW, de asemenea, ne-a solicitat să o listă cu ce avem nevoie pentru a discuta cu Consiliul de Administrație al lor și vor aloca o sumă de bani. Tot domnul Tărâță se luptă să adune mai mulți bani pentru un analizor, să putem diagnostica și la Spitalul Roman virusul COVID-19”, a afirmat managerul SMU Roman, medicul Maria Andrici.

La Roman ar putea fi făcute peste 90 de teste pe zi

Sâmbătă, 21 martie, prefectul George Lazăr a avut o întâlnire cu managerii de spitale din județ și reprezentanții Direcției de Sănătate Publice (DSP) Neamț, în urma căreia a dat detalii despre aparatul de analizare care urmează a ajunge la SMU Roman.

„Din datele pe care le-am discutat și cu DSP Neamț și cu managerul general și directorul medical al SMU Roman, săptămâna viitoare, miercuri, vor pleca la București doi doctori de la Roman, la Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. Matei Balș », pentru instruire în a lucra pe aparatul de analizare Real Time PCR, cu care va fi dotat și SMU Roman. Deci, undeva la sfârșitul săptămânii viitoare, doctorii care vor lucra pe acest analizator vor avea competențe și vor fi pregătiți. S-a identificat spațiul în care va fi montat, urmând ca în cursul zilei de luni, 23 martie, DSP Neamț să facă o inspecție la locația din SMU Roman și să dea avizul de funcționare. Aparatul urmează să ajungă, din donația unui grup de oameni privați, undeva la mijlocul săptămânii viitoare. Aparatul are o capacitate de a analiza 96 de teste pe zi. Din datele preliminare, aparatul ajunge în jurul a 40.000 de euro. Un aparat similar urmează a fi achiziționat cu fonduri de la Consiliul Județean Neamț și pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care ar urma să poată analiza circa 84 de teste pe zi”, a afirmat prefectul George Lazăr.

Romașcani în sprijinul Spitalului

Comitetul director și cadrele medicale ce activează în cadrul SMU Roman au transmis, în această perioadă, mulțumiri persoanelor cu suflet care, puțin câte puțin, au reușit să mărească siguranța la locul de muncă și au venit în sprijinul cadrelor medicale cu donații, într-o perioadă în care situația stocurilor de materiale sanitare și de protecție sunt limitate.

„Transmitem recunoștința noastră către SC Nalia Bride Dress SRL pentru cele 15 măști de protecție din bumbac și domnului George Biciușcă, ce a donat spitalului 200 de bucăți confecționate tot de firma mai sus menționată, de la care, practic, a pornit bunăvoința de ajutor. Mulțumiri și firmei SC GIPI Intermed SRL pentru cele 150 de măști din bumbac. De asemenea, la începutul săptămânii am primit de la familia Tărâță, reprezentanții Grupului de firme TCE 3 Brazi, 2.500 capeline cu măști și mănuși de examinare. Mulțumiri și domnului Bogdan Roman, pentru cele patru cutii cu măști cu filtru și patru cutii cu mănuși. În această perioada orice ajutor este binevenit și vă mulțumim tuturor pentru grija și respectul acordate cadrelor medicale, «halatele albe» care sunt mereu în primul rând, chiar dacă sunt primele expuse la risc și care își fac meseria cu dăruire”, au transmis reprezentanții SMU Roman.

Cont de donații pentru Spital

De asemenea, managerul companiei romașcane Metropolis – Fereastra 1 a lansat apelul prin care romașcanii pot susține spitalul făcând donații în contul deschis de Fundația Umanitară „Pacea”  din Roman.

„Pentru cei care m-ați întrebat cum să sprijiniți în achiziția unui ventilator mecanic pentru secția ATI a Spitalului de Urgență Roman. Fundația Umanitară Pacea a deschis un cont special pentru donații. Fundația Umanitară Pacea: IBAN: RO20RNCB0198003320900017 Banca Comercială Română. Este un exemplu de implicare socială în municipiul nostru și, având această inițiativă cu deschiderea contului bancar, consider că cel mai bine este să donăm în contul Fundației”, a transmis Bogdan Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Tudorache Vasile 4 ani ago

    Recunoștință și mulțumire medicilor, conducerii SMU Roman și tuturor celor cu inima mare, care dau dovada de atașament ,interes, implicare și ajutor celor care au nevoie acum ! Mult respect și sănătate pentru că, prețuiți viața semenilor mai mult decât interesul propriu!