Prima paginăSocialEducatie

Sport „de plăcere” în orar

Dimensiune text

Junior Achievement propune introducerea programului opţional de educaţie pentru sănătate „I love sport”. Programul a fost „testat” timp de doi ani, prin înfiinţarea cluburilor „I love sport” în numeroase şcoli din ţară. Colegiul Tehnic „Miron Costin” este membru de doi ani al acestui program.

Elevii de clasa a IX-a şi a X-a vor putea studia, începând din al doilea semestru al acestui an şcolar, programul opţional de educaţie pentru sănătate „I love sport”. Programul introduce activităţile sportive la clasă, în paralel cu orele de educaţie fizică şi sport, deja existente în program, şi încurajează tinerii de liceu să adopte un stil de viaţă sănătos. Programul este implementat de organizaţia Junior Achievement, finanţat de AstraZeneca şi sprijinit de Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi cuprinde elemente de prevenţie primară a afecţiunilor cardiovasculare, precum şi un program săptămânal de activităţi fizice. Junior Achievement România pregăteşte o nouă programă integrată, transdisciplinară, de educaţie pentru sănătate, care ar putea fi introdusă în şcoli începând chiar cu al doilea semestru al anului şcolar în curs. Introducerea programului opţional a fost precedată de doi ani de activitate a cluburilor de activităţi sportive „I love sport”, înfiinţate în foarte multe şcoli din ţară.

„Pauza de mişcare” în loc de „pauza de ţigară”

Colegiul Tehnic „Miron Costin” este singura şcoală romaşcană care a aderat la proiect, încă de la lansare. Pentru activităţile desfăşurate în anul şcolar 2012 – 2013, colegiul romaşcan a obţinut locul al optulea pe ţară, iar în anul şcolar 2013 – 2014 s-a clasat pe locul 20. În fiecare zi de joi şi vineri, în pauza mare, câteva sute de elevi de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” au renunţat la fast food, la ţigara de după stresanta oră de matematică şi au făcut mişcare. Pe ploaie sau soare, elevii s-au aliniat pe terenul de sport al şcolii pentru a face exerciţii fizice, nu din dorinţa de a se pregăti pentru vreo competiţie sportivă, ci pentru că au optat pentru un stil de viaţă sănătos. Mişcarea sportivă de la „Miron Costin” a fost iniţiată de profesoara de educaţie fizică Carmen Grădinaru, care a pus bazele clubului „I love sport – Colegiul Tehnic «Miron Costin»”. Un club care a numărat, în anul şcolar trecut, 145 de membri, elevi, profesori şi foarte mulţi simpatizanţi care li s-au alăturat la exerciţiile sportive.

„Ne dorim să atragem, în acest fel, cât mai mulţi copii spre ideea de mişcare, de viaţă sănătoasă. Mulţi copii nu sunt atraşi de ideea de competiţie sportivă, pentru că ştiu că asta înseamnă pregătire suplimentară şi, de asemenea, pentru că nu vor să piardă. Noi am ales alternativa de a-i invita să facă mişcare pentru distracţie, nu constrânşi de realizarea unor performanţe. De altfel, «Distrează-te cu noi în fiecare joi» este şi sloganul prin care am dorit să atragem elevi la această activitate. La acestea s-au adăugat şi activităţi teoretice, susţinute de colegi, care le-au prezentat elevilor noţiuni legate de alimentaţia sănătoasă”, a spus profesoara Carmen Grădinaru.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0