HomeActualitate

Șomerii pot fi angajați de primării

O persoană aflată în căutarea unui loc de muncă ar putea fi angajată, pentru cel mult un an, la Primărie. Posibilii angajați ar lucra în servicii publice de refacere şi întreţinere a infrastructurii, de ecologizare şi de realizare a unor lucrări edilitare sau servicii sociale. Angajatorul  va primi o subvenție de cel puțin 350 de lei pentru fiecare angajat.

Un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, dă posibilitatea autorităților publice locale să ofere un loc de muncă șomerilor, astfel încât aceștia să devină persoane active pe piața muncii. Există anumite condiții pentru angajarea unei persoane, dar presiunea pe bugetele locale nu va fi mare, întrucât pentru fiecare șomer angajat, administrația locală va primi o subvenție din partea statului. Pentru fiecare persoană angajată, angajatorul va primi cel puțin 350 de lei, în funcție de perioada contractului și de alte criterii. ”Din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenţiona cheltuielile cu forţa de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale. Pot fi subvenţionate, în principal, următoarele categorii de servicii: servicii publice de refacere şi întreţinere a infrastructurii, de ecologizare şi de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de autorităţile publice locale, de firme private sau organizaţii neguvernamentale, cu avizul administraţiei publice locale; servicii sociale care cuprind activităţi de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autorităţile publice locale, organizaţii neguvemamentale şi alte organisme, în condiţiile legii. Subvenţiile se acordă, la solicitarea autorităţilor publice locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată, din rândul şomerilor, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni”, se arată în documentul postat pe site-ul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege votat de Parlament vine în sprijinul primarilor, mai ales că de multe ori, oamenii fără un loc de muncă apelează la Primărie pentru a cere ajutorul autorităților în găsirea unui loc de muncă. ”Nu e o chestie rea, dar trebuie văzut ce înseamnă ca efort bugetar și ca resurse umane. Cred că va fi un câștig pentru comunitate. Vom putea lua din asistații sociali și îi vom putea angaja, pe o perioadă limitată, dacă avem unde să-i repartizăm. Mai trebuie văzut și câtă disponibilitate există din partea celor vizați de această lege, întrucât unii preferă să ia un ajutor social mai mic, dar pentru care nu trebuie să muncească foarte mult”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Și în comunitățile rurale se pune aceeași întrebare. ”Nu cred că pot avea încredere în unii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Am avut persoane care au beneficiat de ajutor social și care nu prea se îndemnau la treabă sau aveau anumite vicii. Prin urmare, a trebuit să-i tai de pe listă, iar acum mai sunt în comună 57 de asistați social, dar sunt oameni în vârstă sau cu handicap. Dacă voi putea ajuta un șomer care chiar vrea să muncească cinstit, nu voi avea nicio reținere, legea este foarte bună”, a explicat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Legea pentru completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă mai trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabilă.  Pentru fiecare persoană angajată, angajatorul va primi cel puțin 350 de lei, în funcție de perioada contractului și alte criterii.

Comentarii

WORDPRESS: 0