HomeRural

Soare în interiorul satelor, viscol în câmp

Viscolul ține blocate sate și înfundă drumurile, în ciuda intervenției primarilor.

 

 

Vreme capricioasă în satele din jurul Romanului. Dacă, în interiorul satelor, soarele și-a făcut apariția, în zona de câmp, vântul își face de cap. „În sat, vremea este ca la Paște; între sate, în câmp deschis, nu se vede la trei metri, din cauza viscolului. Am mobilizat oamenii din sat pentru a debloca drumurile. Am muncit degeaba. În comună nu se poate intra. Toată zăpada degajată din zorii zilei s-a așezat la loc„, a precizat Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Zăpada a făcut probleme și în comuna Pâncești. Luni și marți, autoritățile locale au făcut eforturi pentru a menține practicabile cât mai multe drumuri, dar strădania lor a fost anulată de viscol. „Am reușit să menținem deschisă doar șoseaua care trece prin centrul comunei. În rest, accesul se face doar cu căruța sau cu un utilaj al primăriei. Spre exemplu, am avut o bătrână care s-a lovit la cap și o altă femeie din comună care a căzut și și-a fracturat o mână. Amândouă au fost aduse cu utilajul primăriei până în centrul comunei, de unde au fost preluate de ambulanță„, a afirmat Augustin Holmanu, primarul comunei Pâncești.

 

Zeci de drumuri inacesibile, marți la prânz

 

Conform unei informări făcute de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, marți la ora 13.00, în 31 de sate din 12 comune nu se putea ajunge cu mașina. Erau izolate temporar următoarele localități: satul David (comuna Văleni), Talpa, Bîrguani, Homiceni, Chilia și Breaza (comuna Bîrgăuani), Corhana (comuna Dulcești), Itrinești (comuna Mărgineni), Prăjești și Bogzești (comuna Secuieni), Climești (comuna Făurei), Bălușești, Mesteacăn, Tabăra, Spiridonești (comuna Icușești), Nistria, Căușeni, Slobozia (comuna Boghicea), Corni (comuna Bodești), Stănița, Poienile Oancei, Todireni, Veja, Ghidion, Vlădicele și Chicerea (comuna Stănița), }uțcanii din Deal, Liliac și Arămești (comuna Bahna), Borniș și Mastacăn (comuna Dragomirești), Bordea, Cîrligi, Dușești și Soci (comuna Ștefan cel Mare).

Pe alte drumuri județene, marți la prânz circulația era îngreunată: DJ 208G Girov – Hanu Ancuței; DJ 155I Târgu Neamț – Totoiești; DJ 155I Făurei Români – Goșmani; DJ 207C Horia – Stejaru; DJ 157A Dulcești  – Văleni; DJ 207A Bîra – Boghicea; DJ 280 Bîra – Chicerea; DJ 157H Girov – Bălușești; DJ 157C Piatra Neamț – Bisericani. Pe toate drumurile naționale, circulația era asigurată. Partea carosabilă era acoperită cu un strat de zăpadă frământată, tratată cu material antiderapant, în grosime de doi – trei centimetri.

Marți dimineață, pompierii romașcani au intervenit pentru a aduce la spital un bolnav din satul Bucium, comuna Valea Ursului. Un alt echipaj de prim-ajutor calificat a intervenit în satul Hoisești, comuna Mărgineni, pentru preluarea unui bolnav.

 

Comunele Icușești și Văleni sunt blocate de viscol

 

Drumul județean 207 D Icușești – Rocna – Bătrânești este închis din cauza viscolului. La fel și drumul între satele Recea și Icușești. „Suntem blocați, nu se poate intra și ieși din comună. Intervențiile cu utilajele nu au fost de niciun folos. Nu se mai cunosc drumurile pe unde am deszăpezit. Ca urmare, am solicitat ajutor la nivel de județ„, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Primarul comunei Valea Ursului spune că intervenția pe drumurile publice pentru degajarea zăpezii este mult mai greoaie decât cea de la sfârșitul anului trecut. Acesta acționează cu două utilaje pe drumul județean 207C. „Câteva mașini au rămas înzăpezite pe drumul județean 207C și încercăm, cu două utilaje, degajarea zăpezii. În interiorul comunei, drumurile sunt blocate„, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Drumul județean 157A Dulcești – Talpa, care trece prin comuna Văleni, este în continuare închis. Un utilaj trimis de autoritățile județene se află la Cârlig. „Sperăm să ajungă și la noi în comună. Satul David, situat pe drumul județean 157A, este înfundat din cauza nămeților. Stratul de zăpadă ajunge, din cauza viscolului, la doi metri înălțime. Din cauza viscolului, utilajele care au intervenit în comună s-au întors la primărie„, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

Două tronsoane de drum din comuna Boghicea sunt înfundate: Boghicea – Slobozia și Slobozia – Nistria. „În câmp, s-au format suluri groase de zăpadă. Viscolește puternic și nu putem interveni. Am cerut de la DRUPO Roman o volă, pentru a debloca drumul până în satul Nistria, unde trebuie să ajungă o ambulanță la un copil care are o problemă medicală„, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Comentarii

WORDPRESS: 0