HomeReligie

Slujbă de convertire la ortodoxie

Două familii din satul Gorun, comuna Oniceni, și din orașul Bacău au ales credința ortodoxă. Slujba de convertire a celor opt persoane a fost făcută la Biserica „Precista Mică” din Roman.

 

 

Două familii, una de confesiune evenghelică și una adventistă de ziua a șaptea, s-au convertit la ortodoxie. Duminică, 24 februarie, la Biserica „Precista Mică” din Roman, opt persoane au făcut pasul spre Biserica Ortodoxă. „Avem nevoie de o Biserică mărturisitoare care să fie într-un dialog neîntrerupt cu toți cei ce caută calea spre adevăr. Trecerea la ortodoxie a celor opt persoane este, pe de o parte, rodul acelor Cursuri de Teologie Ortodoxă pe care le fac, de aproape trei ani, cu aproximativ 84 de intelectuali. Pe de altă parte, șansa la dialog poate naște mari satisfacții spirituale, atunci când ne deschidem față de membrii altor confesiuni. Nu sunt adeptul niciunui fel de prozelitism sau știrbire a libertății de conștiință, dar circulația liberă a ideilor este un lucru benefic pentru toți”, a declarat preotul Mihăiță Popovici.

convertire2Originară din satul Gorun, comuna Oniceni, familia adventistă a participat la slujba de trecere spre ortodoxie împreună cu cei trei copii. „I-am cerut părintelui Popovici să-mi vorbească despre ortodoxie. Duminică a fost o sărbătoare fără egal pentru noi”, a spus mama copiilor. Familia adventistă a fost mișcată de grija Bisericii Ortodoxe față de situația ei materială și spirituală, asigurată, în cea mai mare măsură, de Asociația „Iubire și Speranță”, coordonată de preotul Mihăiță Popovici. Și familia de confesiune evanghelică, cu domiciliul în Bacău, a venit însoțită de fiul lor. „Am purtat un dialog permanent cu cele două familii. Membrii familiilor au fost impresionați de modul în care prezint ortodoxia, de slujbele de la biserică. Trecerea la ortodoxie a fost opțiunea lor”, a spus preotul Popovici.

După convertire, ambele familii, deși cu ani buni de căsnicie, au primit și Taina Cununiei, iar copiii au fost botezați. Celor proaspăt deveniți ortodocși, preotul Popovici le-a făcut o urare: „Bun venit în Biserica noastră!”.

Pentru ca cele două familii să se integreze cât mai bine în marea familie a ortodoxiei, preoții în grija cărora acestea se află au o misiune dificilă. „Cele două familii au fost încredințate unor preoți care se vor îngriji atent de formarea și creșterea lor duhovnicească. Aceste fapt este esențial atât pentru cele două familii, cât și pentru noi”, a spus parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman.

 

Multe personalități ale lumii creștine au căutat ortodoxia

 

Puțini creștini cunosc cu adevărat frumusețile ortodoxiei, în special ale ortodoxiei românești. Pentru mai bine de 87% dintre români, credința creștină ortodoxă reprezintă, crede preot doctor Mihăiță Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman, un mod natural de a trăi și a înțelege sensul propriei lor existențe. „A fi ortodox înseamnă a te orienta nu numai spre o spiritualitate de tip bizantin, ci, mai degrabă, de a te îndrepta spre izvoarele esențiale ale originii creștinismului, căci ortodoxia reprezintă experiența Bisericii Universale Creștine nedivizate, din care își trag seva, în aceeași măsură, două ramuri istorice: cea răsăriteană și cea apuseană. Multe personalități ale lumii creștine au căutat ortodoxia, printre care Seraphim Rose, Kallistor Ware, Olivier Clément. Numele celor care au ales calea ortodoxiei sunt multe și sonore. Părăsirea unor convingeri religioase de factură protestantă trebuie să aibă o profundă motivație culturală, teologică și nu numai. În spațiul românesc suntem obișnuiți cu astfel de treceri mai mult conjuncturale spre ortodoxie, condiționate de unele căsătorii, când tânărul sau tânăra trebuie să facă pasul pregătitor în vederea unui  mariaj. Mai tolerantă, Biserica Catolică nu pune condiționări absolute când vorbim de căsătorii mixte”, explică preotul Mihăiță Popovici.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • jim k 11 ani ago

  tot crestini erau si inainte , acu dupa trecerea la ortodoxie sau dreapta credinta s-au implinit , au devenit crestini in toata regula .. pacat ca biserica ortodoxa nu se ocupa de oameni asa cum o face biserica catolica , catehizare , educatie , sprijin moral , etc… mai mult este de apreciat parintele popovici pentru lucrurile bune pe care le face ..

 • alexandru 11 ani ago

  Buna ziua , ma numesc Alexandru si sant din Roman ,am si eu o intrebare l-a dumneavoastra : de cateva zile mai exact de pe data de 8 martie circula mai multe filmulete pe facebook cu preotul liviu cojocariu in postura de lautar , ametit bine de alcool , rusinoasa postura pt un preot care ne indeamna in aceasta perioada sa postim , ce parere aveti dumneavoastra despre acest subiect intens dezbatut pe net de romascani, si ce mai trebuie specificat ca era intr-o seara de vineri ,dumnealui isi ungea bine mersi barba cu un pulpan cand ar fi trebuit sa fie la un sf maslu ? si apropo mai circula prin oras un zvon cum ca acel restaurant unde defileaza ca lautari toti preotii din oras rand pe rand pe la nunti si cumatrii , apartine unei persoane de ritm catolic dar care va sponsorizeaza cu bani grei excursiile protopopului prin strainatate ,aici am o dovada care o sa o prezint presei zilele urmatoare, infirmati sau confirmati aceasta ,, barfa,, ? sper sa aveti disponibilitatea necesara sa- mi raspundeti !

  multumesc!

 • plictisit 11 ani ago

  Alex, da-ne si noua un link ceva ca am cautat pe facebook si nu am gasit nik. mersi mult. bai tipu canta fain da nu-i prea locu lui acolo