Prima paginăActualitateNeamt

Sinucigașii fac primăvara gesturi fatale

Dimensiune text

În ultima perioadă, nu a existat zi în care să nu se înregistreze o tentativă de suicid pe teritoriul judeţului Neamţ. Medicii psihiatri susţin că afecţiunile medicale sau situaţia financiară se numără printre factorii care îi împing pe oameni la astfel de gesturi. 

O statistică îngrijorătoare arată că, în ultima săptămână, numai în zona Roman au fost trei persoane care au încercat să îşi ia viaţa, fie prin spânzurare, fie prin ingestie voluntară de medicamente. La nivelul judeţului Neamţ s-au înregistrat aproximativ zece cazuri de suicid în ultima săptămână, la pacienţi cu vârste diferite.

Miercuri seara, în jurul orei 21.30, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ a fost chemat la locuinţa unei familii din Sofrăceşti, comuna Trifeşti, pentru a prelua un bărbat de 36 de ani, care a fost găsit spânzurat de un copac din curtea casei. Inima bărbatului nu se oprise până în momentul în care a ajuns echipajul Ambulanţei, însă starea lui era foarte gravă. „La fel ca în toate cazurile de suicid prin spânzurare, acest pacient avea fractură de coloană cervicală. A fost transportat, mai întâi, la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, el aflându-se în comă de gradul IV. De acolo, medicii au decis că este mai bine să fie trimis la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi”, a declarat Mihaela Olaru, asistenta şefă a SAJ Neamţ.

Cu numai o zi înainte, pe 21 aprilie, un alt bărbat, de 70 de ani, din Buhonca, a fost găsit spânzurat de un copac, însă pentru acesta nu s-a mai putut face nimic, pentru că se afla în stop cardio- respirator, iar manevrele de resuscitare ale cadrelor medicale au fost în zadar.

Citește și:   Percheziții DIICOT în Neamț. Procurorii urmăresc o rețea specializată pe înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală

Două tentative de suicid a avut şi un bărbat de 52 de ani, din Cotu- Vameş. Luni, în jurul după-amiezii, pe fondul consumului de alcool, s-a decis să ia mai multe medicamente din tratamentul soţiei sale pentru epilepsie şi schizofrenie, iar acest lucru l-a băgat direct în comă de gradul I. Soţia a fost cea care l-a descoperit şi a chemat la timp Ambulanţa, pentru a-l transporta la spital. Tot ea a declarat că aceasta nu a fost la prima tentativă de suicid, el mai având o astfel de încercare, prin spânzurare, cu câteva zile înainte, dar şi atunci soţia l-a găsit la timp şi l-a împiedicat să facă acest gest necugetat.

Potrivit medicilor psihiatri, pot fi mai multe motive care să îl facă pe un om să îşi ia viaţa. Pe primul loc s-ar afla patologia psihiatrică, fiind vorba, aici, despre tulburările de personalitate, depresie, schizofrenie sau altele asemenea. Pe locul următor ar fi factorii care conduc la mărirea instabilităţii emoţionale şi a impulsivităţii, precum alcoolul, drogurile sau mediul social (inclusiv situaţia financiară sau relaţiile din familie). În realitate,  nimeni nu poate şti cu adevărat ce stă în mintea celor care recurg la astfel de gesturi extreme.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0