Prima paginăSocial

Sindicaliștii CSPAH Roman: „Este necesară o rectificare bugetară, fără de care asistența socială din județul Neamţ și din întreaga țară va intra în colaps”

Sindicaliștii CSPAH Roman: „Este necesară o rectificare bugetară, fără de care asistența socială din județul Neamţ și din întreaga țară va intra în colaps”

Dimensiune text

 

Reprezentanții Sindicatului CSPAH Roman, din cadrul Complexului de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman – sindicat afiliat la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România „Columna” – au trimis un memoriu Prefecturii Neamț, în care atrag atenția asupra situației financiare a salariaților din acest domeniu, document pe care îl redăm în continuare, așa cm ne-a fost transmis prin intermediul unui comunicat de presă:

 

„Criza sanitară generată de COVID-19 este una dificilă, fără îndoială.

Criza economică și socială care a început să își facă simțită prezența este însă cu efecte mult mai adânci, de natură a afecta profund nivelul de trai al cetățenilor.

Trebuie să considerăm angajații, cetățenii în general, parteneri ai autorităților în încercarea acestora de a opri răspândirea virusului SARS-COV-2.

Lipsa de reacție a autorităților care au competențe în finanțarea serviciilor publice de asistență socială face ca la acest moment, să nu fie asigurate salariile angajaţilor DGASPC Neamţ până la finele anului 2020, fiind necesară o rectificare bugetară fără de care asistența socială din județul Neamţ și din întreaga țară va intra în colaps.

Criza sanitară trebuie să ne preocupe. În același timp, trebuie să ne preocupe și finanțarea celorlalte sectoare de activitate, care trebuie să supraviețuiască. Subfinanțarea și subnormarea cronică a sistemului de asistență socială conduc la imposibilitatea plății salariilor pe ultimele 3-4 luni ale anului 2020.

În acelaşi context pandemic, în lunile aprilie și mai 2020, angajații serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, au trebuit să se supună unei măsuri de prevenție fără precedent, care nu a fost aplicată altor categorii de salariați, cea de izolare preventivă la locul de muncă pentru perioade ciclice de 14 zile.

Citește și:   Înfrângere pentru CSM Roman în deplasare, în cadrul etapei a doua a Diviziei A

A fost o perioadă extrem de grea, în care salariații au stat departe de partenerii de viață, de copii, de părinții aflați în întreținere, cu scopul nobil de a proteja beneficiarii centrelor rezidențiale. Este o sarcină de care salariații s-au achitat în mod exemplar.

Acest efort extraordinar însă nu a avut o corespondență și pe planul recunoașterii sale din partea autorităților publice. Astfel, prin Legea nr. 82/2020 a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, în mod similar cu personalul din domeniul sanitar.

La mai bine de 2 luni de la încetarea stării de urgență, factorii decidenți nu au procedat la punerea în plată a acestui drept, neexistând la acest moment o dată concretă oferită pentru plata stimulentului de risc

În calitate de reprezentanți ai lucrătorilor, nu ne dorim ca drepturile salariale prevăzute de lege să nu fie respectate, respectiv ca fondurile necesare achitării acestora să nu fie asigurate.

În lipsa acestor garanții, a respectării termenelor de plată a drepturilor salariale, intrăm pe terenul abuzului de drept, fapt care va naște tensiuni sociale de o amploare fără precedent.

Va informăm pe această cale că începând cu data de 09.09.2020 până în data de 11.09.2020, salariații CSPAH Roman și salariații DGASPC Neamț, membrii ai sindicatului nostru, vor intra în greva japoneză”, se arată în memoriul semnat de Vlăduţ Gheorghiţă Duma, președinte al Sindicatului CSPAH Roman.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0