„Simboluri și Tradiții”, expoziție personală a plasticienei romașcane Doina Colescu, sâmbătă, la Muzeul de Artă

HomeCultural

„Simboluri și Tradiții”, expoziție personală a plasticienei romașcane Doina Colescu, sâmbătă, la Muzeul de Artă

 

Sâmbătă, 24 iunie, la ora 16, de Ziua Internațională a Iei, Muzeul de Artă din Roman vă propune o expoziție deosebită, „Simboluri și Tradiții”, o expoziție personală de pictură a îndrăgitei plasticiene romașcane Doina Colescu.

„Elevă a Colegiului Național «Roman–Vodă», apoi profesor la același prestigios colegiu, Doina Colescu s-a îndreptat, după 1989, spre un domeniu al creației vestimentare, devenind cunoscută și apreciată ca designer – creator de modă, nu doar în Roman, ci și în țară și străinătate, participând la Saloanele naționale și internaționale ale creatorilor de modă, creațiile vestimentare semnate Doina Colescu avînd un succes aparte. În anii de liceu își face și debutul plastic. A deschis două expoziții personale la Muzeul de Artă din Roman și a fost prezentă la multe dintre expozițiile de grup, Anualele și Saloanele organizate de Muzeu.

După 12 ani de pauză, în ceea ce privește expunerile personale, Doina Colescu revine cu un suflu proaspăt, surprinzând plăcut publicul fidel. De la peisaje poetice, la floralul vibrant, la naturile statice meditative, la portretele de profundă analiză psihologică, regăsim același suflet sensibil, delicat și de pură concentrare asupra frumosului și rafinamentului. Cu o cromatică vie, luminoasă și armonios echilibrată, construcții compoziționale de efect, cu o paletă unică de redare a frumuseții naturii și a floralului, Doina Colescu și-a câștigat aprecierea unui public numeros. O îndrăgostită de natură, de locurile pitorești, încărcate de strămoșesc, de romantismul peisajelor rurale, de floralul atât de plin de semnificații, de psihologicul sensibil uman, Doina Colescu surprinde într-un mod unic frumusețea, redând pe pânză, într-o formă încântătoare, care impresionează prin prospețime și vitalitate, locuri și oameni.

Tocmai această dragoste de frumos și tradiții, această sinceritate și prospețime a penelului Doinei Colescu, ne surprinde încă odată, redând pânzei Ia strămoșească, cu atâtea simboluri și semnificații, cu atâta culoare și viață, vorbind parcă de întreaga istorie a artei desăvârșite și complexe a acestui reper vestimentar românesc. Și cu siguranță nici un alt pictor romașcan nu ar fi fost mai potrivit pentru a regăsi acest echilibru între arta portului românesc și arta penelului, decât un artist care să cunoască și să mânuiască cu măiestrie și acul și penelul. De la copile la tinere, la bătrâna cu fuiorul, la tihna din familie, la vestitele «casânci» (batic), Doina Colescu surprinde, într-o cromatică de excepție și printr-un vizual de mare încărcătură, inocența, tinerețea, maturitatea și, mai ales, bucuria transmise de aceste vibrante simboluri și culori, într-un echilibru perfect, reflectând visele și speranțele, frumusețea și bunătatea toate atât de captivant redate prin penel. Așadar, de Ziua Iei, vă invităm la Muzeul de Artă Roman să ne bucurăm de doinirile de penel ale Doinei Colescu. Biletul de intrare: Ia! Vă așteptăm cu drag”, afirmă muzeograf Mihaela Ciobanu, din cadrul Muzeului de Artă din Roman.

Ia este sărbătorită, începând din anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene, ziua de 24 iunie devenind Ziua Universală a Iei, piesa principală a costumului popular românesc. „Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, Ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, pictori români și străini, au avut ca temă Ia. Henri Matisse a reprodus Ia în cunoscuta pictură «La blouse roumaine», iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online «La Blouse Roumaine», fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din toată lumea. Regina Maria şi-a pus amprenta pe întreaga garderobă regală, aducând la viaţă şi înnobilând costumul popular românesc, transformând Ia în stilul vestimentar personal”, mai spune muzeograf Mihaela Ciobanu.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0