SGA Neamț: exercițiu de simulare a producerii de inundații în bazinul Bistriței

HomeNeamt

SGA Neamț: exercițiu de simulare a producerii de inundații în bazinul Bistriței

În perioada 11-12 octombrie, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț este promotorul unui exercițiu de simulare a producerii de inundații și accidente la construcții hidrotehnice, informează SGA Neamț.

Scopul exercițiului este de a verifica modul de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, dar și modul de întocmire a rapoartelor operative privind efectele fenomenelor periculoase. Nu în ultimul rând, este o ocazie de a verifica și îmbunătăți modul în care conlucrează structurile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Zona aleasă pentru desfășurarea exercițiului este bazinul râului Bistrița, pe tronsonul Lunca (comuna Borca) – Poiana Largului (comuna Poiana Teiului). Scenariul prevede depășirea pragurilor critice de precipitații la stațiile hidrometrice Frumosu și Poiana Largului și atingerea cotei de inundație pe râul Bistrița la stația hidrometrică Frumosu (cod portocaliu).

În exercițiu sunt implicate următoarele structuri: Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională Apele Române, Centrul Meteorologic Regional Moldova, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Administrația Bazinală de Apă Siret, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț și Formația de lucru Bistrița-Amonte, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

„În urma acestor exerciții, se vor consemna termenele și responsabilitățile pentru remedierea eventualelor deficiențe semnalate, precum și propuneri pentru îmbunătățirea activității de management al situațiilor de urgență. Acest exercițiu de simulare se desfășoară anual, pe diferite sectoare de râu, conform Programului exercițiilor de simulare aprobat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, mai arată reprezentanții SGA Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0