Dr. ing. Cristian Andriesei: Sfaturi de carieră pentru tineri

HomeEditorial

Dr. ing. Cristian Andriesei: Sfaturi de carieră pentru tineri

Cristian Andriesei

Cristian Andriesei

S-a întâmplat că, recent, m-am nimerit în tren cu niște tineri. Ori ei s-au nimerit cu mine, oricum nu mai contează perspectiva. Ce-i important este că, urmărind discuția lor, parcă am avut un deja-vu. Erau liceeni, asta e clar, și nu știau ce facultate să aleagă. Unul zice că s-ar gândi la Arhitectură, altul replică da, e OK, dar ai grijă că e de muncă și nu-i ușoară.

M-am intersectat deseori cu acest scenariu, ceea ce înseamnă că avem o problemă, poate dacă nu națională – măcar regională. Deși sunt în Educație, încerc să rămân obiectiv și să nu fac reclamă unuia sau altuia. Și în acest sens, voi povesti experiența mea din Franța. A fi Erasmus în Franța și, apoi, doctorand, ulterior cu stagiu postdoctoral, a fost un mare pas evolutiv pentru mine, nu atât în plan profesional, cât și personal. Așa că voi povesti cum este acolo.

Adevărul e că nimeni din Educație nu m-a întrebat cum e acolo, măcar în ideea de a împrumuta ce-i bun de la ei. Ceea ce m-a frapat a fost ca o fată care abia de avea buletin trebuia să facă stagiu în Industrie, la o companie pe care o alegea după cum avea chef, pentru a-și alege liceul în cunoștință de cauză. Așa ceva nu vezi chiar pe toate drumurile și, mai ales, în România – nicidecum. Copilița era precum un cățel, stătea pe lângă directorul colectivului și-și nota aproape orice, unde mergea, cu cine se întâlnea, pur și simplu voia să înțeleagă ce înseamnă a fi inginer. Și încă nu de oricare, ci unul care lucra pe tehnologie, pentru că asta înseamnă Microelectronica.

Urmând această linie și ținând cont de parcursul meu profesional, sfatul pentru tineri ar fi să aleagă ceea ce-i împlinește. Nu din auzite, nu cu bias / polarizare din perspectiva salarizării, ci o alegere în cunoștință de cauză! Asta evită manipularea făcută de diverși. La o adică, poate nici nu trebuie facultate… iar aici urmează sfatul următor.

Ultimul sfat pe care l-am dat unei tinere de liceu a fost că, dacă nu știe ce facultate să aleagă, atunci mai bine se face / dezvoltă ca antreprenor. Și chiar nu renunț la acest sfat! Antreprenorul este peste orice job și meserie, trebuie să aibă cunoștințe aproape pe orice și este cel care transformă visele în realitate. Ai o idee de produs? Foarte bine, trebuie să treci la acțiune. Doar niște bani să ai.

România are nevoie de antreprenori, nu neapărat de joburi. Asta ne lipsește și se poate repara. Desigur că majoritatea antreprenorilor au pornit cu finanțarea de la primul job avut, este adevărată și asta. Dar, dincolo de asta, pentru a surprinde esența fenomenului, trebuie să ne întrebăm ce vrem de la viață și unde vrem să ajungem. Doar punându-ne întrebările corecte putem ajunge să luăm decizii corecte.

Dr. ing. Cristian Andriesei

Autor, lector universitar în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI)

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0