Prima paginăReligie

Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

Dimensiune text

 

sf-nicolaeÎntreaga lume creștină îl sărbătorește pe 6 decembrie pe sfântul ierarh Nicolae. Patronul Greciei, al Rusiei, precum și al mai multor orașe din apusul Europei, sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății. A fost supranumit „Făcătorul de minuni” pentru minunile pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice.

Se presupune că s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în Orientul Mijlociu, la 350 de kilometri nord de Bethleem. Se știe cu certitudine că a fost episcop de Myra (oraș ce se află acum pe teritoriul Turciei), fiind cunoscut ca sfânt abia din secolul al VI-lea. Cărțile bisericești spun că sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată. Toată averea agonisită de părinți, pe care Nicolae a moștenit-o, a dăruit-o săracilor. Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre. Nu mai puțin de 21 de miracole îi sunt atribuite, sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru semeni.

În calendarul popular, acest sfânt apare în diverse ipostaze. Aceste ipostaze sunt îmbinări din caracteristicile a două culte, primul al unei divinități păgâne a pământului și a apelor și al doilea, cel al sfântului creștin Nicolae.

Statisticile la nivel național arată că aproximativ 818.000 de români poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați, iar aproximativ 280.000 sunt femei. Singurul lăcaș de cult din Roman care își serbează pe 6 decembrie hramul este Biserica „Sfântul Nicolae”, situată pe strada Bradului.

Sfântul binefăcător 

Una dintre legendele care se învârt în jurul sfântului Nicolae spune că, pe vremea când era episcop, acesta a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac din orașul său, care, din cauza sărăciei, nu se puteau mărita. Se spune că Moș Nicolae s-a urcat pe acoperișul casei și a dat drumul săculeților cu bani de aur pe horn, pentru fiecare dintre fetele nobilului, iar aceștia au căzut într-un ciorap pus la uscat lângă sobă (de aici obiceiul agățării șosetelor de șemineu). Văzând că este descoperit, Nicolae l-a rugat pe nobil să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ținut de cuvânt și cine primea un cadou îi mulțumea lui Nicolae. O altă legendă povestește despre trei studenți la teologie ce călătoreau spre Atena. Seara au înnoptat într-un han, dar, peste noapte, au fost atacați de proprietarul hanului, jefuiți, omorâți și, apoi, îngropați. Sfântul Nicolae călătorea pe același drum și a înnoptat la același han. Peste noapte, el a visat crima comisă de hangiu, a căutat rămășițele celor trei studenți i-a dezgropat și s-a rugat la Dumnezeu, iar El i-a înviat.

Conform tradiției catolice, Sfântul Nicolae, aflat în drum spre Conciliul de la Niceea (din anul 325), ar fi înviat trei copii uciși de un hangiu lacom. În amintirea acestei minuni, ziua sfântului Nicolae a devenit pentru mulți copii o zi de mare bucurie. În spațiul răsăritean, în povestirile și legendele despre acest sfânt nu se regăsește amintirea acestui fapt, sfântul în chip de moș, precursor al lui Moș Crăciun, apărând de abia în secolul al XX-lea. Descărcată astăzi de multe din vechile semnificații, sărbătoarea lui Moș Nicolae din calendarul popular a rămas în mediile laice doar ca o sărbătoare în care moșul aduce daruri.

La români, obiceiul sosirii lui Moș Nicolae în seara de 5 spre 6 decembrie este foarte vechi. Din vechime și până acum se fac daruri celor apropiați, dar, mai ales, copiilor care au fost cuminți, celor neascultători moșul lăsându-le câte o nuielușă.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0