Sezonul intoxicațiilor cu ciuperci

Medicii se așteaptă ca numărul pacienților intoxicați cu ciuperci să crească.

 

 

Ca în fiecare an, în această perioadă, medicii din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman se așteaptă ca numărul intoxicațiilor cu ciuperci să crească. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă cu privire la riscul unor asemenea intoxicații, care pot duce chiar și la deces. Potrivit medicilor, pe lîngă ciupercile comestibile se cunosc și cel puțin 50 de specii toxice.

În general, intoxicațiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (grețuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică și insuficiență hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micșorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitație, dezorientare temporo-spațială, confuzie, delir, halucinații vizuale și auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii și vîrstnici,  tulburări renale (insuficiență renală funcțională și/sau organică), simptome generale (frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreție salivară și renală).

Gravitatea intoxicațiilor cu ciuperci este dată în special de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală, care duc frecvent la deces.

Prezentarea de urgență la medic este obligatorie în cazul apariției simptomelor menționate, ținîndu-se cont că apariția simptomelor la interval mai mare de șase ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente au consecințe mai importante la copilul mic și la vîrstnic.

„Culegătorilor și consumatorilor de ciuperci le recomandăm: să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise; să culeagă ciupercile doar în vase solide (coșuri, găleți, vase de plastic), deoarece în sacoșe, genți, pungi se strivesc și se strică foarte repede; să evite cumpărarea ciupercilor de la vînzătorii ambulanți din piețe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea șoselelor, dacă aceștia nu posedă certificat fitosanitar; să nu consume ciupercile moi, cu gust și miros neplăcut, sau culese cu cîteva zile în urmă. Nu se vor consuma ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude.  Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură și ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriță de argint) nu sînt dovezi sigure dacă sînt comestibile sau otrăvitoare”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0