Prima paginăSanatate

Servicii private în spitale de stat

Dimensiune text

Un proiect de lege, iniţiat la propunerea Ministerului Sănătăţii, prevede posibilitatea ca medicii să lucreze în regim privat în spitalele de stat.

Conform unui proiect de lege, iniţiat la propunerea Ministerului Sănătăţii, orice medic va avea dreptul la practică privată în spitalul de stat, după terminarea orelor de program. Fiecare medic va putea să-şi stabilească liber tariful la care oferă servicii medicale în regim privat, într-un spital de stat. Practic, după ora 15, medicii vor putea trata exclusiv pacienţii internaţi în regim privat, chiar dacă asta se va întâmpla într-un spital de stat. Fiecare medic care va dori să intre în acest sistem o va putea face doar dacă practică în cadrul unei firme, Persoană Fizică Autorizată, Cabinet Medical Individual sau altă formă de organizare. Specialităţile chirurgicale sunt cele asupra cărora aprobarea acestui proiect de lege va avea cel mai mare impact.

Șeful secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Dan Arvătescu, susţine această iniţiativă a Ministerului Sănătăţii, însă, înainte de eventuala punere în practică a proiectului, spune că este important de calculat atent impactul financiar. „Din punctul meu de vedere, ca medic chirurg, nu am nimic împotriva acestei iniţiative. După programul din spital, putem oferi consultaţii în regim privat. Însă, la acest tip de proiecte, importante sunt şi normele de aplicare. Ar fi păcat să se renunţe la cabinete private care merg bine, pentru a se aborda această practică. În acest moment, şi eu, şi alţi medici chirurgi, chiar dacă oferim consultaţii şi la privat, trimitem pacienţii să se opereze tot la spital, deci şi spitalul are de câştigat de pe urma cabinetelor particulare”, spune medicul chirurg Arvătescu.
Potrivit proiectului de lege, firma medicului va intra în contract cu spitalul, închiriind de facto spaţiul sau aparatura medicală a spitalului. Tarifele minimale ale închirierii vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, dar fiecare manager de spital va avea libertatea să negocieze tarifele la care închiriază medicului. Pacientul va plăti serviciul medical acordat în regim privat la casieria spitalului. O parte din suma plătită de pacient va fi reţinută de spital în contul consumabilelor folosite, restul urmând să fie împărţit între membrii echipei medicale. Fiecare medic va putea să îşi stabilească liber tariful la care oferă serviciile medicale în regim privat într-un spital de stat.

Proiectul de lege a fost pus la dispoziţia membrilor comisiei de sănătate din Parlament, urmând să intre în procedura parlamentară specifică. Fiind încă o variantă în lucru, există posibilitatea ca proiectul să sufere schimbări.

COMENTARII

WORDPRESS: 0