Prima paginăActualitateRoman

Senatorul Ioan Chelaru solicită ministrului Culturii sprijin pentru Cetatea Nouă a Romanului

Dimensiune text

În şedinţa Senatului de luni, 23 noiembrie, senatorul PSD de Neamţ Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a adresat în plen o interpelare ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, despre situaţia Cetăţii Noi a Romanului şi despre posibilitatea demarării unui proiect în vederea salvării acestui monument istoric.

„La cabinetul senatorial am primit memoriul nr. 95/21.10.2015 din partea domnului Adrian Ciobanu, muzeograf şi sef secţie muzeală în cadrul Muzeului de Istorie din municipiul Roman, judeţul Neamţ.

Municipiul Roman depăşeşte şase secole de la prima atestare documentară, fiind unul dintre puţinele oraşe ale României cu rădăcini în epoca medievală şi se poate mândri cu existenţa a două cetăţi atestate în această epocă: Cetatea Muşatină şi Cetatea Nouă. Prin prezenta, doresc să vă aduc în atenţie situaţia actuală a obiectivului «Cetatea Nouă» ce aparţine integral epocii lui Ştefan cel Mare (1457-1504) şi este singura cetate de piatră construită de către marele domnitor care se mai află pe teritoriul de astăzi al României. Cetatea a fost construită pe malul stâng al Siretului, la aproximativ cinci kilometri de Roman, şi este atestată documentar din 15 septembrie 1466.

Cetatea Nouă a Romanului a continuat să existe până în anul 1675, când a fost distrusă prin autoincendiere de către domnitorul Dumitraşcu Cantacuzino, la ordinul turcilor. Totuşi, zidurile cetăţii erau încă în picioare la începutul secolului al XIX-lea, când, din ordinul episcopului Gherasim, piatra acesteia a fost folosită pentru construirea zidurilor de incintă ale episcopiei Romanului, distrugeri ulterioare având loc până în ziua de azi. Menţionăm că Cetatea Nouă a Romanului nu a beneficiat de niciun fel de lucrări de restaurare, asemeni cetăţilor de la Suceava şi Neamţ, şi că, în anul 2004, anul centenar Ştefan cel Mare, a existat intenţia unui proiect de reconstruire a cetăţii cu sprijin guvernamental.

Citește și:   Reținuți de polițiști pentru tâlhărirea unui minor pe o stradă din Roman

Prin urmare, considerăm că este obligaţia noastră de a demara un demers privind salvarea acestui monument istoric, axându-ne pe trei coordonate: istoric, turistic şi economic. Pe această cale, numeroase obiective din patrimoniul local ar putea fi incluse în circuitul turistic intens, prin amenajarea întregii zone în scop de divertisment şi relaxare. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere crearea numeroaselor locuri de muncă într-o zonă defavorizată şi dezvoltarea economică a zonei mai ales pe linie de servicii, alimentaţie publică şi industrie hotelieră.

Stimate domnule ministru, faţă de cele menţionate mai sus, vă adresez rugămintea de a dispune analizarea şi verificarea faptelor în vederea demarării unui proiect privind salvarea unui monument istoric de prim rang pentru ţara noastră. Solicit răspuns scris”, a declarat, în şedinţa Senatului de luni, senatorul Ioan Chelaru.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0