Senatorul Ioan Chelaru, la reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa de la Berna

HomePolitica

Senatorul Ioan Chelaru, la reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa de la Berna

 

ioan-chelaru-asociatia-senatelor-din-europa-1Senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, a participat, în zilele de 20 şi 21 octombrie, la Berna, la cea de-a 17-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, la invitaţia preşedintelui Consiliului Statelor al Confederaţiei Elveţiene, Raphaël Comte. Reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa a organizat seminarul cu tema „Combaterea terorismului în Europa”, precum şi o dezbatere generală, intitulată „Rolul Senatelor în procesul decizional parlamentar”.

La seminar, participanţii au examinat: rolul Parlamentului din perspectiva extinderii prerogativelor Guvernului în domeniul culegerii de informaţii şi a instituirii măsurilor excepţionale; controlul Parlamentului asupra activităţii Guvernului, pornind de la exemplul comisiilor de finanţe şi al Delegaţiei acestora din Legislativul bicameral elveţian; controlul exercitat de Parlamentul ţării gazdă asupra activităţilor în materie de securitate de stat şi de intelligence; experienţa Senatului francez în combaterea terorismului.

În cadrul dezbaterii generale, vicepreşedintele Senatului României a făcut o succintă prezentare a istoriei şi evoluţiei bicameralismului românesc şi a prezentat o serie de propuneri concrete de modificare a competenţelor celor două Camere ale Parlamentului, care se regăsesc în proiectul legislativ de revizuire a Constituţiei, menite să redefinească şi să consolideze rolul Senatului de garant al democraţiei.

În cadrul reuniunii de la Berna, senatorul Ioan Chelaru a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului Naţional al Republicii Slovenia, Mitja Bervar, la solicitarea acestuia. Discuţiile au abordat teme de interes comun referitoare la stabilitatea şi securitatea în zona Balcanilor de Vest, Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), menţinerea viabilităţii proiectului european, combaterea manifestărilor teroriste, precum şi soluţionarea crizei refugiaţilor. Cei doi înalţi demnitari s-au pronunţat în favoarea consolidării cooperării în plan bilateral la nivel parlamentar. La finalul întâlnirii, președintele Camerei Superioare din Slovenia a reamintit că țara pe care o reprezintă va fi anul viitor, gazda reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa, adresând, astfel, delegaţiei române invitația de a participa la această importantă manifestare, precizează un comunicat de presă al Senatului.

Asociaţia Senatelor din Europa (ASE), constituită în anul 2000, reuneşte preşedinţii camerelor superioare ale parlamentelor din 15 state europene (Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Republica Federală Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Spania) şi Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator. Asociaţia are ca obiective: dezvoltarea relaţiilor dintre membrii săi, promovarea bicameralismului în cadrul democraţiei parlamentare, consolidarea identităţii şi conştiinţei europene.

 

ioan-chelaru-asociatia-senatelor-din-europa-1

ioan-chelaru-asociatia-senatelor-din-europa-2

BERNE 20.10.2016 - XVII REUNION DE L'ASSOCIATION DES SENATS D'EUROPE AU PALAIS DU GOUVERNEMENT SUISSE. Photo by BEATRICE DEVENES

ioan-chelaru-asociatia-senatelor-din-europa-4

 

Comentarii

WORDPRESS: 0