Prima paginăPolitica

Senatorul Dan Manoliu, la Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, ediţia a VI-a

Senatorul Dan Manoliu, la Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, ediţia a VI-a

Dimensiune text

 

Cel de-al șaselea forum anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), inițiativă politică lansată de România și de Austria în anul 2008 și a doua strategie macro-regională din Europa după Strategia UE pentru Marea Baltică, s-a desfășurat în prioada 17-20 octombrie, la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a SUERD, reunind aproximativ 1.000 de participanți din 29 de state și din instituțiile Uniunii Europene. Discuțiile au vizat securitatea energetică regională, dezvoltarea infrastructurii regionale, implicarea țărilor non-UE în consolidarea SUERD și viitorul strategiilor macro-regionale post-2020 alături de oportunități de finanțare.

Sub Președinția Ungariei, la Budapest Congress Centre a avut loc, în perioada 17-20 octombrie 2017, al șaselea Forum Anual SUERD, sub genericul „O Regiune a Dunării sigură, inter-conectată și prosperă”. Pintre membrii Delegației României la acest eveniment s-a numărat şi senatorul PSD de Neamț Dan Manoliu, care a luat parte activ la sesiunile plenare și la workhopurile ce au fost organizate în cursul celor câteva zile, adresând întrebări celor prezenţi. Un accent special a fost pus pe modalitățile de continuare a finanțării proiectelor dunărene nu doar prin Programul Transnațional Dunărea, ci și prin alte programe conexe, în special referitoare la interconectarea macro-regiunilor UE după 2020. Întrebarea-cheie la care s-a căutat un răspuns a fost: „Cum se pot transforma cel mai bine angajamentele politice în politici și măsuri operaționale?”.

Senatorul Dan Manoliu a subliniat alte câteva aspecte importante. „Cu excepţia podului de la Calafat – Vidin, România nu se poate lăuda că a înregistrat rezultate pe linia dezvoltării interconectării fizice sau energetice prin intermediul Programului Transnaţional. În privinţa României şi Bulgariei, consemnăm realizarea podului de la Calafat – Vidin, care are cu siguranţă un impact economic benefic. Însă economiile acestor două ţări au nevoie de integrarea podului în reţele diversificate de transport, care să permită o bună exploatare economică, la justa valoare a noului pod peste Dunăre. În acest context, una dintre întrebările adresate a fost: credeţi că ar trebui regândite axele prioritare pentru creşterea impactului pozitiv de natură economică sau socială?”.

Programul transnaţional Dunărea finanţează proiecte de cooperare transnaţională în conformitate cu priorităţile SUERD. Concentrarea geografică a programului corespunde zonei vizate de strategie, respectiv: nouă state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania – landurile Baden-Wurttemberg şi Bavaria – , România, Slovacia şi Slovenia) şi cinci state din afara UE: Bosniaşi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina (provinciile Chernivetska Oblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast şi Odessa Oblast). Bugetul programului pentru implementarea a peste 180 proiecte, foarte multe interegionale, pe trei piloni și nouă axe, este de 262.989.835,60 euro, cofinanţarea naţională pentru State Membre UE fiind de 37.565.969,40 euro.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării continuă să se bazeze pe patru mari priorități ce vizează interconectarea regiunii, protejarea mediului, creșterea prosperității și consolidarea regiunii, cu varii domenii de acțiune și arii prioritare. Astfel, alături de Austria, țară cu care a inițiat Strategia, România are în gestiune îmbunătățirea mobilității și multimodalității pe căi navigabile interioare. Promovarea culturii și a turismului și a contactelor directe între oameni reprezintă o altă arie prioritară la nivelul SUERD coordonată de România, dar alături de Bulgaria. În ceea ce privește protejarea mediului în regiunea Dunării, România și Ungaria gestionează împreună riscurile de mediu. SUERD este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

 

PSD Roman
Comunicat de presă

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0