Prima paginăCultural

„Semn și Însemn”, expoziție retrospectivă Monica D. Carp, la Muzeul de Artă din Roman

„Semn și Însemn”, expoziție retrospectivă Monica D. Carp, la Muzeul de Artă din Roman

Dimensiune text

 

 

Miercuri, 21 noiembrie, Muzeul de Artă din Roman vă invită, la ora 16, la deschiderea expoziției retrospective „Semn și Însemn” a artistei romașcane Monica D. Carp.

Născută la 1 martie 1956 la Bozieni de Jos, județul Neamț, Monica D. Carp a urmat cursurile Liceului de Cultură Generală din Roman. Încă din anii de liceu, talentul la pictură îi este remarcat de cunoscutul artist și profesor romașcan Gheorghe Iliescu care îi îndrumă pașii spre facultatea de artă. Între anii 1980 – 1981 urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Bacău, unde îl are ca profesor pe pictorul Ilie Boca. Își desăvârșește studiile la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, profilul Arte Plastice, specializarea pictură din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Sub îndrumarea prof. dr. Dimitrie Gavrilean susține teza de doctorat cu titlul: „Simboluri din arta populară și arta creștină-ortodoxă integrate în pictură”. Este profesor la Clubul Copiilor din Roman și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Piatra Neamț.

Monica D. Carp se remarcă în spațiul artei vizuale romașcane nu numai printr-o intensă activitate expozițională, dar și ca formator de tinere talente. Un dascăl dedicat și care a reușit să implice copiii în proiecte deosebite ca: „Mărțișorul românesc” sau „Crucea în imaginația copiilor”, „Pe urmele lui Brâncuși”. Obținerea a numeroase premii și diplome cu copiii la concursuri naționale și internaționale i-a adus o binemeritată apreciere ca modelator de viitori artiști.

A deschis 23 de expoziții personale, la Bacău, Roman, Iași, Piatra Neamț. A participat la numeroase expoziții colective și de grup: Anualele și Saloanele de artă de la Muzeul de Artă din Roman, Saloanele Moldovei – Bacău-Iași, Expozițiile filialei UAP Neamț, București. Participările sale au fost remarcate și apreciate cu premii și diplome: Premiul al II-lea Artur Verona pentru compoziție, Premiul I, expoziţia concurs internaţional ,,Universul cunoaşterii”, Asociaţia cultural-ştiinţifică ,,Vasile Pogor” Iaşi; Diplomă de Originalitate – Muzeul de Artă Roman; Diplomă de Excelenţă ,,Gala excelenţei romaşcane 2016”; Diplomă ,,Artistul anului”, Muzeul de Artă Roman; Premiul pentru Pictură şi Diplomă de Excelenţă – Expoziţia de artă vizuală ,,Careu de Dame”, Casa Corpului Didactic Iaşi; Diplomă de Excelenţă, ,,Dragobete Art.Ro”, Galeria de Artă ,,Victoria” Iaşi. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile muzeelor din țară și în numeroase colecții particulare din țară și străinătate. A editat albumele „Două decenii de artă plastică”, consacrat creației personale, „Pisanie”, „Mărțișorul Românesc”, vol. I și II.

Profesorul și mentorul său, pictorul Ilie Boca spunea despre artista Monica D. Carp: ”Autoarea a ajuns la o exprimare originală unitară stilistic cu trăire și limbaj modern, o panotare expresivă, cu pauze și accente, o pictare a sălii ca o mărturisire de credință. Un spectacol artistic emoționant și de bună calitate”…

„Expoziția retrospectivă «Semn și Însemn», care adună 170 de lucrări, de la miniaturi la compoziții de mari dimensiuni, dezvăluie publicului un artist complex și complet care reușește să surprindă vizualul printr-un limbaj modern, dar pentru care tradiția rămâne cea mai de preț moștenire artistică și spirituală. De la portrete la flori, la colaje cu țesături, toate oferă un spectacol armonios, prin formă și culoare, purtând privitorul în universul simbolurilor ancestrale, pe care le regăsim în interpretări inedite, expresive și meditative. Provocarea la analiza simbolurilor printr-o cromatică gravă, animată, pură și fără artificii inutile, cu completări de linii accentuate, cu rol bine definit, ne transpune într-o lume a trăirilor profunde, de o sensibilitate aparte. De la cromatica delicată și liniile gingașe ale compozițiilor florale – lalele, la pisanii, la răstigniri în structuri cromatice grave și cu o atmosferă de vechi, la imagini de istorie într-o pură interpretare de simplitate care emană acel firesc de întruchipare a unui Ștefan Voievod, sfântul din popor purtător de sabie. Regăsim o temă dragă: maternitatea, femeia, delicată, fragilă înconjurată de flori, de instrumente muzicale sau purtând mândre ii tradiționale, în tonuri ce erup forță, hotărâre și creativitate. Nașterea, botezul, căsătoria, moartea se regăsesc în interpretările picturale, în forme și cromatici atent structurate și peste toate și în toate, crucea, simbolul creștinătății.

O expoziție unitară, complexă, echilibrată prin formă și culoare, care ne invită la meditație, la descoperiri și redescoperiri de simboluri, de semnificații, adevărate amprente ale moștenirii popular-tradiționale și creștin-ortodoxe românești.

În anul Centenarului, sub semnul Centenarului, vă invităm la expoziția «Semn și Însemn semnată Monica D. Carp”, afirmă muzeograf Mihaela Ciobanu, din cadrul Muzeului de Artă din Roman.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0