Soarta Casei de Cultură a fost discutată de consilierii locali. Administrația locală speră să poată prelua în administrare imobilul. Hotărîrea privind arondarea grădiniței cu program prelungit nr. 5 la Colegiul Tehnic „Petru Poni” a fost retrasă de pe ordinea de zi. Un teren de 12.000 de metri pătrați, situat pe strada Mihai Viteazul, va fi transformat din zonă industrială în zonă rezidențială. Consilierii locali au aprobat transformarea fostei clădiri a Jandarmeriei în restaurant și club de jazz.
Joi, consilierii locali s-au întrunit în cadrul unei ședințe ordinare ce a inclus pe ordinea de zi 16 proiecte de hotărîre. Consilierii nu au purtat discuții în contradictoriu, semn că, indiferent de partidul din care fac parte, pot lua decizii fără a pune în balanță și orgoliile politice.
În cadrul ședinței de joi, consilierii locali au aprobat constituirea și funcționarea unui grup de lucru local pentru implementarea strategiilor privind incluziunea cetățenilor de etnie rromă, un formular de cerere privind acordarea ajutoarelor de urgență, regulamentul de organizare și funcționare a Poliției Locale și mandatarea societății Municipal Locato Serv în vederea vînzării locuințelor ANL. De asemenea, consilierii au aprobat darea în folosință către Asociația Roman 2000 a unui autovehicul Opel Vivaro, încetarea din aprilie 2013 a contractului cu societatea Georgala F Rom privind furnizarea agentului termic în unitățile școlare, inventarul parțial al terenurilor proprietate privată a municipiului, dezmembrarea unor terenuri de pe străzile Nordului și Ogoarelor în vederea creării unor căi de acces, concesionarea și închirierea unor terenuri, vînzarea unor terenuri, precum și o serie de documentații de urbanism.
Proiectul de hotărîre privind schimbarea arondării grădiniței cu program prelungit nr. 5 de la Școala „Vasile Alecsandri” la Colegiul Tehnic „Petru Poni” a fost retras de pe ordinea de zi de primarul Laurențiu Dan Leoreanu, urmînd ca pe această temă să se poarte noi discuții cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Consilierii locali nu au aprobat toate cele 11 solicitări de sprijin din bugetul local, stabilindu-se ca solicitările referitoare la cazuri medicale să fie întîi discutate cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate. Printre acestea se numărau un sprijin de 2.000 de lei pentru un romașcan care are nevoie de un corset chirurgical, un sprijin de 1.500 de lei pentru asigurarea transportului Cezarei Ungureanu de la o clinică din Udine în România, un sprijin de 1.000 de lei pentru un tratament medical, un sprijin de 1.839 de lei pentru achiziționarea unui medicament și un sprijin de 2.000 de lei pentru un romașcan care are nevoie de investigații medicale și tratament la o clinică din Iași. De asemenea, propunerea de alocare a unui sprijin financiar către clubul sportiv „Archery Gold” în vederea pregătirii și participării la campionatele naționale de tir cu arcul a fost retrasă de pe ordinea de zi.
Consilierii locali nu au aprobat vînzarea unui teren de 59 de metri pătrați, situat pe bulevardul Republicii, la numărul 74, către societatea Chim Grup SRL. Terenul ar fi fost vîndut cu 3.250 de euro, însă primarul Laurențiu Dan Leoreanu a atras atenția asupra faptului că acel teren se află la intersecția dintre bulevardul Republicii și strada Smirodava, deci construirea unei clădiri ar fi obturat vizibilitatea în trafic. „Încercăm să facem, de comun acord cu solicitantul, o relocare a acelei suprafețe. Poate, la un moment dat, va fi necesară amenajarea în acea zonă a unui sens giratoriu sau a unei intersecții semaforizate„, a opinat primarul.
Apoi, consilierii locali au aprobat planul urbanistic zonal privind transformarea fostei clădiri a Jandarmeriei în restaurant, terasă de vară și club de jazz – beneficiar fiind firma Șuhan Group SRL Roman – precum și transformarea unui teren de 12.000 de metri pătrați, situat pe strada Mihai Viteazul, la numărul 13, din zonă industrială în zonă rezidențială. Proiectul aparține societății Platanirom SRL Roman și presupune zonarea terenului în 28 de loturi a cîte 250 de metri pătrați, pe care se vor construi locuințe unifamiliale cu parter și un etaj. Societatea Platanirom SRL este administrată de Constantin Cristian Dornescu, are ca obiect de activitate cumpărarea și vînzarea de bunuri imobiliare proprii și a obținut, anul trecut, un profit de 107.000 de lei. Consilierii locali au mai aprobat construirea unui spațiu comercial al societății Imrom pe strada Libertății, la numărul 7. Spațiul comercial va avea parter, etaj și demisol.
După supunerea la vot a proiectelor de hotărîre de pe ordinea de zi, primarul Leoreanu a prezentat consilierilor locali un raport privind sumele cheltuite pentru acordarea tichetelor sociale către beneficiarii din municipiu. În total, în acest an se vor cheltui 1,086 milioane de lei pentru tichete sociale, pentru aproximativ 4.000 de beneficiari.
Apoi, consilierii locali au abordat situația deplorabilă a Casei de Cultură, de a cărei soartă nu s-a îngrijit nimeni în ultimii ani. „Am solicitat sindicatelor să preluăm în administrare gratuită Casa de Cultură, dar nu am ajuns la nici un consens. Înțelegem faptul că sindicatele au în proprietate acest imobil, însă trebuie să facem ceva în acest sens. Avem două variante: cea a consensului sau cea juridică. Vom mai discuta cu reprezentanții sindicatelor pe această temă, în perioada imediat următoare„, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu. „Pe dinafară, Casa de Cultură chiar arată foarte bine, chiar dacă unii spun că aspectul ei este deplorabil. Să vedeți cum arată înăuntru… e jale acolo, pentru că, de 40 de ani, nu s-a intervenit deloc la instalațiile sanitare și electrice. Din spectacole și activități culturale cîștigăm foarte puțini bani, insuficienți pentru a întreține Casa de Cultură. Deși cultura ar trebui să fie regina acestui popor, nimeni nu dă doi bani pe ea„, a spus consilierul local Doru Alexandru, directorul Casei de Cultură.
La finalul ședinței, consilierul local Elena Chiriac a adus în discuție situația panourilor publicitare din centrul orașului, menționînd că, în opinia sa, cuburile publicitare strică aspectul zonei centrale a municipiului. „Sînt mari, greoaie și urîte„, a susținut Elena Chiriac. Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a precizat că, pînă la terminarea perioadei de concesiune, administrația locală nu poate face nimic în acest sens. Perioada de concesiune pentru cuburile publicitare se încheie peste cinci ani.
[sam_ad id=”89″ codes=”true”]
Comentarii