HomeRoman

Ședință de Consiliu Local transformată în bîlci electoral

Proiectele de hotărîre aflate pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului Local Roman nu au putut trece de vot. Consilierii locali USL nu au aprobat ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, după ce consilierului local Viorel Stan i-a fost refuzată solicitarea de a face o declarație politică înainte de a fi discutate proiectele de hotărîre.

 

Vineri, consilierii locali s-au întrunit în cadrul ultimei ședințe ordinare din cadrul acestui mandat. Cele trei proiecte de hotărîre aflate pe ordinea de zi a ședinței s-au referit la modificarea bugetului local și a listei obiectivelor de investiții finanțate din bugetul de dezvoltare al municipiului, transmiterea celor trei blocuri construite recent la Roman prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe în administrarea societății Municipal Locato Serv SA, precum și la aprobarea componentei „Precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor municipale, inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special” a concesiunii serviciului public de salubritate. La ședință au fost prezenți doar 17 din cei 21 de consilieri locali.

La începutul ședinței, consilierul local Viorel Stan (membru al Uniunii Social Liberale – USL) a cerut ca, înainte de a se trece la discutarea proiectelor de pe ordinea de zi, să îi fie permisă o declarație politică. „Supunem la vot ordinea de zi, nu declarații politice. Să nu confundăm administrația locală cu politica„, a explicat președintele ședinței, Leonard Achiriloaei.
În ciuda faptului că i s-a propus să își susțină declarația politică la finalul ședinței, consilierul local Viorel Stan a solicitat ca doleanța sa să fie supusă la vot. „Intervențiile de acest gen pot fi făcute la finalul ședinței, la capitolul «diverse»„, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
După ce nici această dorință a consilierului Viorel Stan nu a fost luată în considerare de președintele de ședință, consilierii locali membri ai USL s-au abținut de la vot atît în ce privește procesul verbal al ședinței precedente, cît și în ce privește ordinea de zi a ședinței de vineri. În consecință, cele trei proiecte de hotărîre nu au mai putut fi supuse dezbaterii și votului.

Printre punctele de pe ordinea de zi care trebuiau supuse aprobării se numără și unele referitoare la acordarea salariilor către cei care lucrează în învățămînt, alocarea sumelor necesare funcționării secțiilor de votare, dar și trecerea în administrarea societății Locato a noilor locuințe ANL, condiție obligatorie pentru ca locatarii acelor blocuri să poată încheia contractele de închiriere și cele pentru furnizarea utilităților. Am sperat ca astăzi să fie o ședință festivă de consiliu, în cadrul căreia să vă mulțumesc pentru implicarea în rezolvarea problemelor municipiului. Ar fi fost frumos ca activitatea din ultimii patru ani a Consiliului Local să se încheie în condiții de normalitate, la final de mandat. Le mulțumesc consilierilor locali care au susținut proiectele menite să contribuie la dezvoltarea municipiului„, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
În replică, consilierii locali membri ai USL au părăsit sala – cu excepția medicului Ionel Țubucanu – în timpul discursului edilului. „Eu sînt educat altfel și nu fac ceea ce mi se cere„, și-a explicat gestul Ionel Țubucanu. „Sîntem consilieri locali pentru a ne face datoria față de municipiu, nu pentru a face politică în cadrul ședințelor„, a completat consilierul local Leonard Achiriloaei.

În final, consilierii locali rămași în sala de ședințe au ciocnit un pahar de șampanie, marcînd astfel încheierea oficială a activității din cei patru ani de mandat.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • david 12 ani ago

  Buna Ziua ! Tin sa precizez de la inceput ca nu sustin nici o formatiune politica, de nici o culoare. Am citit articolul si am vazut si pe un post local de televiziune ceea ce s-a intamplat la sedinta de consiliu si consider ca e o lipsa de respect a consilierilor USL fata de cetatenii romascani. Sedintele consiliului local trebuie sa vizeze interesele urbei si nu cele ale partidelor politice, din acest motiv cred ca discutii politice se puteau tine separat.

 • AL-CHIMISTUL 12 ani ago

  PACAT CA NU EXISTA SI O CHIMIE A EDUCATIEI !!

 • cetateanul 12 ani ago

  Felicitari Domnule Doctor!
  Ati dovedit tarie de caracter si personalitate, in slujba romascanilor
  De la altii, de unde sa pretinzi ,daca nu au!!!!!

 • ROMASCANUL 12 ani ago

  O intrebare :daca declaratia domnului consilier era atat de importanta pentru cetatenii urbei noastre ,de ce nu s-a acceptat varianta de a o enunta in finalul sedintei ,ca sa o putem cunoaste si noi?

  Ne-am cam saturat de oratori …..
  P.S. Pentru Dl Stan : POATE DATI O DECLARATIE DE PRESA!