Secțiile Spitalului Roman se reorganizează. Au apărut și nemulțumirile

HomeSanatate

Secțiile Spitalului Roman se reorganizează. Au apărut și nemulțumirile

 

În ultimii ani, pentru a respecta legislația în vigoare și pentru a crește calitatea condițiilor de internare, secțiile Spitalului Municipal de Urgență Roman au intrat, treptat, în proces de modernizare, dar și de relocare. După aproape cinci ani de investiții, obligatorii – pentru că anul trecut Spitalul a trebuit acreditat pentru a mai putea funcționa, doar două secții au rămas nemodernizate. Dar, în același timp, pentru a se respecta întocmai legea, vor mai trebui mutate alte secții, iar reașezarea a născut noi patimi.

La întâlnirea pe care conducerea Spitalului a avut-o cu primarul Lucian Micu, ca urmare a concursului care a stabilit conducerea unității pentru următorii trei ani, s-a discutat despre nevoia de reabilitare a ultimelor trei secții rămase nemodernizate de când este instituția: ORL, Anatomie Patologică și Recuperare.

Arhitectura Spitalului este următoarea: la parter sunt ambulatoriile (locul unde pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, se prezintă pentru a fi consultat de medicul de specialitate, cel care stabilește dacă acesta trebuie internat sau poate lua un tratament la domiciliu) și secțiile de Radiologie, Recuperarea și Farmacia – în partea de după lifturi. La etajul I funcționează secțiile ORL, Interne, Pneumologie și Chirugie Infantilă. La etajul II funcționează Chirugia, Oftalmologia, ATI și Blocul Operator. La etajul III funcționează secțiile Ortopedie, Neurologie și Traumatologie și blocul operator. La etajul IV sunt secțiile Endocrine, Dermatologie și Cardiologie. Ultimul etaj este cel destinat Ginecologiei și Maternității.

În acest moment, secția de Oftalmologie nu are ambulatoriu, iar toți pacienții urcă pe etaj, la etajul II, acolo unde există secția de Chirugie, pacienți care au avut sau vor avea de efectuat intervenții chirurgicale.

”În urma numeroaselor controale ale Direcției de Sănătate Publică și a ultimului avertisment, trebuie să mutăm secția de Oftalmologie de pe etajul Chirugiei – existând un necesar crescut pentru această ultimă secție de spațiu. În același timp, o problemă o reprezintă aceea că secția Oftalmologie nu are cabinet de ambulatoriu și pacienții urcă direct pe secție, existând, pe bună dreptate, un risc crescut al infecțiilor. Vrem să mutăm secția Oftalmologie la etajul I, pe latura secției Chirurgie infantilă (pe latura opusă se află secțiile Interne și Pneumologie). Și, în același timp, să facem un ambulatoriu, la parter. Singura încăpere disponibilă la parter pentru consultarea pacienților ce au probleme cu ochii este ocupat acum de angajații de la Epidemiologie. Nu dispunem de spații suficiente – clădirea a fost gândită la construire pentru sistemul medical de atunci, însă Spitalul Roman s-a extins în timp. Deservim populația Romanului și comunelor arondate. Medicina a evoluat și la Roman asigurăm tratamente pentru afecțiuni care se tratează în general în marile centre universitare. Tot spectrul de afecțiuni trebuie asigurat într-o clădire care nu mai face față solicitărilor medicinei și cerințelor legislației actuale. Și, pentru că nu avem suficiente spații și nu mai avem de unde recompartimenta, dar trebuie să asigurăm un ambulatoriu Oftalmologiei, vom muta cabinetul de la parter de la epidemiologie într-un spațiu de la etajul IV, acolo unde funcționează sala de mese a secției Endocrinologie. S-a creat o stare de nemulțumire, dar vreau să-i informăm pe pacienți că nu dispare sala de mese. La etajul IV există încă o sală de mese, ce deservește Cardiologia și Dermatologia. Nu putem asigura fiecărei secții sau compartiment câte o sală. Pe viitor, și pacienții de la Endocrinologie vor putea lua masa aici. Pacienții cu afecțiuni Cardio iau, în general, masa la pat, iar pentru Dermatologie și Endocrinologie se poate stabili un orar în care toți bolnavii să primească atenția cuvenită pe timpul mesei. În același timp, doar în acest fel putem evita ca pacienții care vin pentru consult oftalmo să urce pe secții fără a fi văzuți întâi de medicul care stabilește ce procedură trebuie urmată. Totul este pentru binele pacienților și obligatoriu de respectat, așa cum ne cere DSP”, a declarat doctor Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Spitalul mai are de asigurat în acest an un spațiu pentru spitalizarea de zi. Estimările financiare arată că pentru acest spațiu și pentru modernizarea secției de ORL și Recuperare costurile vor ajunge la un milion de lei și banii vor fi prinși în bugetul unității medicale pe anul acesta. Secția de Anatomo-patologie va intra în modernizare abia anul viitor. Spitalul mai necesită încă 300.000 de lei pentru reabilitarea termică a corpului principal și încă 250.000 de lei pentru asigurarea cabinetului pentru sănătate mintală de la Spitalul Vechi. La toate acestea, care țin doar de condițiile hoteliere practic, se mai adaugă un necesar de 6,5 milioane de lei pentru achiziția de aparatură, cum ar fi un computer tomograf – Spitalul având contract cu o firmă privată pentru aceste servicii, dotări pentru blocul operator, un incubator transport nou-născuți, aparat de radiologie mobil și multe alte aparate ce pot ajuta la investigarea rapidă a pacienților sau chiar salvarea de vieți.

Precizăm faptul că Spitalul Roman primește bani doar pentru serviciile medicale efectuate de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru aparatură ar trebui să primească de la Ministerul Sănătății – în 2016 nu a primit niciun leu – și de la Primăria Roman poate obține bani doar pentru lucrări de reparații curente.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1