HomeSocialSanatate

Secţia Pediatrie se modernizează

Cu ajutorul sponsorilor, dar şi al conducerii Spitalului Municipal Roman, tot mai multe sectoare ale secţiei de Pediatrie sunt reabilitate.

Secţia Pediatrie este în continuă reabilitare și dotare, iar medicii au promisiuni că vor primi fonduri și donații care să le permită continuarea lucrărilor și a investiţiile începute în 2013. „Noi, medicii de aici, împreună cu conducerea spitalului, ne bucurăm de orice sumă, cât de mică, şi vrem să arate şi secţia de Pediatrie cât mai bine. Deja aparţinătorii copiilor încep să aibă pretenţii pentru condiţii hoteliere. Oricum, situaţia de la noi este foarte bună. Fiecare mamă are patul ei şi copilul are patul lui. În alte părţi, mamele se mai înghesuie fie câte două în pat, fie în patul copilului. Dar, ar mai fi 14 saloane care trebuie reabilitate”, susţine medicul şef de secţie Ioan Chereji. În aceste zile se reabilitează sala de mese, trebuie schimbate mesele pentru mame şi mai trebuie cumpărat un covor. „De asemenea, mai avem tronsonul de la Pediatrie, jumătatea din dreapta a clădirii, unde trebuie o investiţie mai mare, trebuie schimbate paturile şi toată tâmplăria”, a spus medicul pediatru Ioan Chereji.

Managerul Hotelului Roman, Elena Nuşa Chiriac, a promis că va acorda 1% din vânzările de la cafeneaua Roman Cafe către diferite instituţii din oraş, care se ocupă de ajutorarea copiilor cu probleme deosebite, inclusiv la secţia de Pediatrie. Alți oameni de afaceri din Roman au răspuns invitației Ziarului de Roman de a susține campania de sprijin a copiilor și fac evaluări asupra dimensiunii intervenției pe care și-o pot permite astfel ca secția Pediatrie a Spitalului municipal de Urgență Roman să ofere cele mai bune condiții micilor pacienți.

Secţia de Pediatrie are 74 de paturi, iar asistența medicală este asigurată de şase medici, dintre care cinci pe secţie şi unul pe ambulator.

Media internărilor la această secţie este în jur de 200 pe lună, dar media prezentărilor ajunge chiar la 1.000 pe lună.

Donațiile de la o fundație și fondurile de la spital au făcut minuni

2013 a fost anul schimbării la faţă, pentru secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. În primul rând, în primăvara anului trecut, prin bunăvoinţa unei fundaţii din Roman a fost alocată o sumă importantă de bani pentru această secţie şi s-a început cu schimbarea veselei şi a scaunelor la bucătărie. Cu ajutorul acestui ONG, la parter s-au schimbat geamurile şi uşile, care au fost înlocuite cu unele de tip termopan. De asemenea, s-a zugrăvit, s-au schimbat linoleumul, mobila şi lenjeria de pat, iar mobilierul din sala de mese a fost complet recondiţionat. Din punct de vedere al aparaturii, secţia a fost dotată cu un pulsoximetru, un aspirator profesionist şi un balon de resuscitare pentru sugari. Dotări de acest fel existau şi înainte, dar constau preponderent în aparatură pentru copii mari şi adolescenţi. De asemenea, cu ajutorul persoane de bună credinţă din Roman, s-a reabilitat salonul de Recuperare pediatrică.

Spre finalul anului, bucătăria dietetică şi spălătoria au fost complet modernizate, din fondurile proprii ale spitalului. Cele două spaţii nu corespundeau nici din punct de vedere estetic, nici funcţional. Au fost modernizate circuitele, s-a achiziţionat o maşină de spălat profesională, iar acum se lucrează în condiţii maxime de igienă. „De când cu noua conducere, spitalul s-a orientat şi spre secţia Pediatrie. Și triajul a fost transformat, iar acum sala de aşteptare e mult mai largă, mai primitoare. Tot spitalul a făcut o cameră izolator la parterul clădirii, care este foarte utilă. Deşi au fost cazuri foarte multe de hepatită în zona Romanului, pe tot cursul anului trecut, nu am scăpat niciun caz de hepatită în secţie. Noi aveam monitorizate, la cabinetul de internări, zonele în care erau focarele de hepatită, iar în momentul în care se prezenta un caz din acele zone, era trimis imediat în acea cameră izolator până se efectuau analizele”, a declarat medicul Ioan Chereji, şeful secţiei Pediatrie.

Ca şi aparatură medicală, anul trecut, cu ajutorului acelei fundaţii, secţia a achiziţionat aparatură de aproximativ 6.000 de lei, iar în iarnă spitalul a achiziţionat un aparat EKG, un aparat de oxigen portabil şi un injectomat.

Comentarii

WORDPRESS: 0