Prima paginăSocial

Secretul elevei sinucigașe, dus în mormînt

Dimensiune text

Eleva Adriana Uncrop, care s-a spînzurat în casa părintească, a fost dusă pe ultimul drum. Boala incurabilă a mamei și o poveste de dragoste par să fi fost motivele pentru care eleva Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman și-a curmat zilele. Potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, Adriana a fost înmormîntată fără preot.

 

Adriana Uncrop, elevă în clasa a X-a de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, găsită spînzurată în casa părintească din satul Ion Creangă, a fost condusă marți, 9 octombrie, pe ultimul drum. Motivul pentru care și-a curmat zilele l-a luat cu ea în mormînt. Oamenii spun că boala incurabilă a mamei și o poveste de dragoste care se înfiripă la vîrsta adolescentină ar fi fost motivele pentru care Adriana a decis să încheie prea curînd socotelile cu viața. Oricare ar fi fost motivul, a lăsat în urmă o suferință fără margini în sufletul familiei, colegilor și profesorilor, dar și sătenilor, care au avut numai cuvinte de laudă despre Adriana.

Familia Adrianei ținea legătura cu școala

Adriana a absolvit cursurile primare și gimnaziale în satul natal, Ion Creangă. Părinții au fost interesați, din primii ani de școală ai Adrianei, de comportamentul și situația la învățătură ale fetei lor. „Adriana provine dintr-o familie modestă. Mama este bolnavă de foarte mulți ani, iar cel care s-a interesat de situația școlară a fetei a fost tatăl. Pînă să se îmbolnăvească, mama Adrianei a lucrat la o croitorie din Roman. Știu că tatăl răpundea – și o face și acum – la orice solicitare venită din partea școlii. Zilele trecute, l-am văzut stînd de vorbă cu învățătoarea băiatului, elev în clasa a III-a”, a spus Elena Prichici, directoarea Școlii Ion Creangă. Profesorii Adrianei spun că fosta lor elevă era bună la învățătură. Rezultatele de la evaluarea națională au propulsat-o chiar la liceul pe care și-a dorit să-l urmeze. „Adriana a învățat bine. Mi-amintesc și acum bucuria tatălui cînd fata lor a luat admitere la Colegiul Tehnic «Petru Poni» din Roman. Știu că a avut note bune, de 7 – 8, la evaluarea națională”, își amintește directoarea Școlii Ion Creangă.

 

Muncea de mică în gospodărie

 

Chiar de la vîrste mici, cînd alte fetițe de vîrsta ei se jucau, Adriana a fost nevoită să muncească. Nu orice fel de muncă, ci treabă de bărbat. „Știa să mînuiască și căruța, era pricepută și la coasă. Muncea ca un băiat”, spune un consătean.

Colegii de clasă și profesorii nu au simțit nici o schimbare de comportament la Adriana în zilele dinaintea tragediei, care să le fi dat de înțeles că ar putea ajunge să facă un gest necugetat. „Adriana era o elevă foarte bună la învățătură. Era veselă și comunicativă, mîna dreaptă a dirigintei. Se implica în tot felul de activități, pe care a dovedit că le poate face în mod organizat. Faptul că a ținut în mînă o gospodărie arăta că era pregătită să-și asume responsabilități, comparativ cu colegii ei. Am fost șocați cînd am auzit vestea”, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman. Șocate și îndurerate, cadrele didactice ale liceului s-au mobilizat și au strîns bani pentru ajutorarea familiei.

 

Adriana a fost înmormîntată fără preot

 

Sîmbătă, 6 octombrie, adolescenta a fost găsită de tatăl ei spînzurată. „Oamenii spun că Adriana își anunțase familia că vorbește cu un băiat. Tatăl nu a fost de acord. Sîmbătă, a vrut să o ia la muncă pe afară, dar fata își făcea mai mult treabă prin casă. În cîteva rînduri a găsit-o vorbind la telefon. S-au certat și, nu peste mult timp, tatăl a găsit-o spînzurată în casă”, povestește o săteancă. Sosit la fața locului, echipajul Ambulanței nu a mai putut decît să constate decesul.

Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, Adriana a avut parte de o rînduială specială de înmormîntare pentru sinucigași. „În cazul sinucigașilor, preotul face doar o slujbă sumară la groapă. Această restricție vrea să facă diferența între cei care își iau viața singuri și ceilalți”, a precizat părintele Mitică Bighiu, din satul Ion Creangă.

În strigăte de durere rostite printre lacrimi, părinți și rude, colegi și profesori, dar și localnici, au condus-o pe ultimul drum pe Adriana.

 

Adriana nu a trecut pe la psiholog

 

Localnicii spun că Adriana ar mai fi avut o tentativă de sinucidere, cu doi ani în urmă, cînd a încercat să-și taie venele, dar că familia nu a crezut că fata lor va repeta gestul sinucigaș. „Nu am cunoscut-o personal pe Adriana. În cazul ei, este posibil să se fi adunat mai multe probleme cărora nu a mai reușit să le facă față. Ceea ce este mai grav este că nu a cerut ajutorul. Neștiind cu ce probleme se confruntă, nu pot să fac o analiză a cazului. Adolescenții sînt la vîrsta la care predomină tendințele suicidale. Încerc, din discuțiile purtate cu ei, să le schimb gîndurile și, în cele din urmă, reușesc să treacă peste situație. Cele mai multe probleme pornesc din familie. Dacă au un suport familial bine închegat, pot depăși decepții din dragoste sau eșecuri la școală, pot trece peste traumele pe care le trăiesc în familie”, explică psihologul liceului, Iulia Tălmaciu.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • john 9 ani

  Dumnezeu sa o ierte si sa o primeasca in imparatia Sa Cereasca!, Pacat ca nu a fost inmormantata normal , cu preot si cu slujba , chiar daca a gresit , preotul trebuie sa slujeasca , mangaind macar familia… Prea duri sunteti , cum il urmati pe Isus ? De ce judecati atat de aspru o tanara care poate nu avea discernamant ? stiu ca nu vreti sa incuajati aceste fapte dar , totusi indepartati lumea de biserica …. Iuda daca isi cerea iertare de la Isus , era iertat , voi preotii de ce judecati atat de aspru/… Stiti voi cum judeca Dzeu ? sunteti voi perfecti ? sa va fie rusine ca puneti bariere , si ne indepartati de Biserica … Isus este , bland , plin de iubire , oare el , asa ne-a invatat ? sa judecam aspru ? A murit un copil si voi nu sunteti in stare sa slujiti/// de asta is pline satele de protestanti…ati facut cateheza cu acest copil ? avea oare notiunea pacatului … eu cred ca nu … atunci e nevinovata , si sufletul ei chinuit e deja in Cer … odihna vesnica copila !

  • dana 9 ani

   popii sunt niste jeguri…
   chiar nu v-ati dat seama de asta?
   DUMNEZEU O IARTA SIGUUR……..Ca e mai presus de noi
   Sa fie linistita acolo unde e ii dorim cu totii!!!

 • Eu sunt ruda cu Adriana Uncrop si nu sunt in tara si la aflarea vesti am ramas socati cu toti, a fost o verisoara buna si ii cer scuze daca i-am gresit cu ceva si indiferent ca nu a avut o slujba normala , noi familia ei mereu o vom pomenim, Sa-i fie tarana usoara Adriana si de unde este ea de acolo de sun din ceruri le vede pe toate . Dumnezeu sa te ierte.