Prima paginăSocial

Se scumpește mult gunoiul, din luna aprilie!

Se scumpește mult gunoiul, din luna aprilie!

Dimensiune text

 

Vrem, nu vrem, este lege, nu-i tocmeală. Strângerea deșeurilor de pe raza municipiului Roman va aduce o taxă suplimentară și deloc de neglijat. Față de acest moment, de la 1 aprilie 2017, romașcanii vor plăti 108,4 lei pe metrul cub de gunoi, exclusiv TVA, adică aproape 130 de lei.

Nu mai e loc la groapa de gunoi de la Roman

Pe scurt, în județul Neamț există un proiect european pentru managementul deșeurilor europene, prin care s-a realizat o groapă ecologică la Girov și trei stații de transfer, din care cea de la Roman, de lângă Cersanit, presupune și sortarea deșeurilor. Stația de la Roman este gata încă de acum trei ani, dar nu s-a licitat operatorul de salubritate care să se ocupe de strângerea gunoiului de la romașcani, transportul lui la stația de lângă Cersanit, sortarea sa și transportul deșeurilor nereciclabile la Girov. În tot acest timp, depozitul temporar de gunoi de la Roman, construit acum trei ani, a salvat temporar municipiul de la un cost suplimentar de transport, însă groapa este plină și gunoiul nu poate rămâne nestrâns.

Taxă de mediu pentru gunoiul neselectat

Și, dacă transportul nu ar fi fost un capăt de cer, costul estimat fiind de 60 de bani, s-a introdus o taxă de mediu, la nivel național, de 80 de lei de persoană pe tonă pentru gunoi. Taxa este percepută în spiritul determinării populației să facă reciclare. Chiar dacă în multe din gospodării se selectează gunoiul, mașinile operatorului de salubritate pun toate deșeurile la un loc, asta cel puțin până când stația de sortare de la Roman va fi funcțională și vor exista mașini care vor lua separat hârtia, PET-urile sau metalul, iar angajații vor prelucra, de pe benzile din stație, gunoiul celor care nu au reușit să recicleze.

Taxa de mediu este introdusă de la 1 ianuarie 2017, dar romașcanii nu au plătit-o, ea fiind suportată de operatorul de salubritate Rossal. În toată țara, încă din februarie, taxa a fost introdusă pe factura plătită de cetățeni. Din aprilie, la fel se va întâmpla și cu facturile romașcanilor.

Consilierii locali trebuie să voteze

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, 30 martie, se propune aleșilor scumpirea colectării gunoiului, date fiind informațiile de mai sus.

„În prezent depozitul județean Girov este în funcțiune. Deşeurile provenind de la primăriile din județ se transportă și se depozitează direct la depozit, fără sortarea lor, întrucât nu au fost selectați operatorii stațiilor de sortare. Deşeurile produse în municipiul nostru sunt depuse în depozitul temporar Roman, a cărui capacitate de depozitare este depăşită. Faţă de situaţia existentă se impune sistarea depunerilor în depozitul temporar Roman şi transportarea lor la depozitul Girov. Din punct de vedere financiar la momentul actual se plăteşte colectarea şi transportul la depozitul temporar Roman conform unei hotărâri din 2014 şi depozitarea lor unei hotărâri din 2013. SC Rossal SRL Roman, operatorul serviciului public de salubritate, a solicitat aprobarea unui tarif pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții din municipiul Roman la depozitul conform Girov. Faţă de situaţia existentă se impune modificarea actualelor tarife cu cheltuielile suplimentare legate de transportul şi depozitarea la Girov. Tariful de depunere la Girov a fost stabilit de către Consiliul Judeţean Neamţ prin HCJ nr. 46 / 28.02.2017 în suma de 129,75 lei/tonă (echivalent 51,9 lei/mc) fără TVA suma ce include şi taxa de 80 lei pe tonă instituită la nivel naţional. În memoriul tehnico-economic justificativ, operatorul de salubritate a justificat noul tarif ce include transportul suplimentar de 13,5 lei/mc fără TVA şi respectiv taxa de depozitare la Girov de 51,9 lei/mc fără TVA. Față de cele expuse, rugăm Consiliul Local să aprecieze și să se pronunțe cu privire la a modificarea tarifului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor municipale şi similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții din Municipiul Roman la Depozitul Conform Girov, la noul cuantum de 108,4 lei/mc, exclusiv TVA”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali.

UE ne dă, cetățenii decontează

În principiu, autoritățile plasează creșterea tarifului dintr-o parte în alta. Adevărul este că, indiferent de cine poartă vina incompetenței de a nu fi licitat din timp un operator de salubritate pentru Roman sau de a impune o taxă de mediu fără a ține cont de realitatea din fiecare zonă a țării, romașcanii, ca toți ceilalți români, vor trebui să plătească mai mult pentru că produc gunoi. După ce se va face licitația pentru sortarea de la Roman, există o șansă ca prețul să scadă, dar numai pentru deșeurile colectate din oraș și transportate la stația de sortare – recuperându-se bani din reciclare -, însă tarifele aprobate pentru depozitul de la Girov vor rămâne aceleași.

Uniunea Europeană ne-a dat bani pentru a proteja mediul, de a face depozite nepoluante și de a stimula reciclarea. În fapt, tot cetățenii decontează modernizarea și alinierea la normele UE de mediu.

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Si cat platesc nesimtitii din cartierul Balcescu (zona strazii Caramidariei) pentru gunoiul aruncat pe camp?! Aviz Primariei si Agentiei de Mediu pentru a lua masuri, altfel groapa care se inchide se va muta in aceasta zona !! PS Un inspector de mediu sau din primarie poate verifica cele sesizate !

 • da unde-i lege nu-i tocmeala ,adica noi scoatem legi si voi prostilor platiti ,suntem VINOVATI ,noi ar trebui poporul sa spunem si sa luam atitudine pentru orice lege care aduce atingere bugetului fiecaruia si asa ciopartit in fel si chip ,a-ti auzit de nesupunere civica eu nu indemn la ea eu zic s-o folositi cand ni se baga mana in buzunar cu maxim tupeu si nesimtire crasa,daca nu platesti impozitele pe casa ,masina etc primaria nu-ti da nici o hartie ,FALS si total discriminatoriu ,imi dai ce hartie vreau eu fiindca sunt cetatean cu buletin de ROMAN ,SI VOI SUNTETI PLATITI SA SERVITI CETATEANUL TOT DIN BUZUNARUL LUI ,PRIMARIA NU ARE CE CAUTA CU MASURI COERCITIVE ,sunt cazuri care trebuie analizate cu adevarat sociale PRIMARIA trebuie sa ajute cetateanul nu sa amendeze prin politia locala pentru parcare interzisa pentru muzica data mai tare si la tigani lalaie cate 2,3 zile pana inmormanteaza ,si daca anul urmator tot nu platesc de abia atunci poate apela la anaf la instante pentru executare silita si daca omul se dovedeste ca a avut cu ce plati si este rea vointa de abia atunci poate interveni coercitia ,platim serviciu social este aproape de zero asistenti sociali in frunte cu ,,domnisoara ”,invart hartii ,in loc sa-si faca meseria cu adevarat ,iar gunoiul o sa-l platim si mai scump caci asta este politica ,trebuie schimbate foarte multe legi ,si mai tot sistemul asta ,,democratic „,si inlocuit cu un sistem pro umanist ,pro decenta materiala a fiecaruia ,democratia asta nu este democratie este ceva salbatic si inuman in multe chestii ,amenzi cat mai mari timorarea tuturor instaurarea unui climat de nesiguranta financiara si ce bine pentru guvernanti ne mana ca pe oi ,si ne mulge la fel ,extrem de convenabil pentru tagma hotilor si de la guvernare si afaceristi si ocupanti ,iar pentru noi din ce in ce mai impovarati si spoliati cu metode cat mai sofisticate si indelung elaborate ,asta e ,recomand tuturor care le pasa cat de cat cititi istoria ROMANIEI ,si va veti da seama ca nu suntem un card de oi ,ci un popor brav care de multe ori a platit cu sange pentru a fi stapani aici pe pamanturile care incet ,incet nu vor mai fi ale noastre ,tot in istorie veti citi de rascoale ,revolte ,rasturnari de guverne ,lupta in ilegalitate ,etc ,mai avem putin si o sa fie infractiune si ca ai traversat strada prin loc nepermis ,sau o sa platim la intrarea in orase caci sunt ale lor nu ale noastre ,SUS PATRIA JOS MAFIA !!!

 • macar inchideti odata groapa de gunoi ca miroase a gunoi toata valea – vine vara si te sufoci – sau o sa scumpiti gunoiul si o sa carati tot in actuala groapa de gunoi , mai primiti gunoi si din alte localitati si faceti profit mare de tot . macar daca aduceti gunoi din alte localitati pentru romascani ar trebui sa fie gratis acest serviciu ca noi suportam mirosul si bem din apele poluate de groapa de gunoi .

 • Cu asemenea consilieri ce apara interesul firmei de salubritate vom da toata pensia pe utilitati.
  De ce Carpusor nu a executat groapa de gunoi identica cu cea de la Girov in Roman cu fonduri europene??? nu era in atentia d-lui, aceste nevoi a populatiei cu venituri de subzistenta.
  Deaceia avem cele mai mari preturi la utilitati din tara.
  Nu integ ce legatura are domnul Ghica cu gunoiul sa initieze acest proiect,care dupa opinia mea a fost refractar la toate solicitarile romascanilor de a scadea
  tarifele la apa rece impotrivindu-se la contorizarea si facturarea individuala la apa rece,si se alinia cu NABABII din conducerea companiei Apa serv Neamt impotriva populatiei.
  Domnilor!!! ascultati nemultumirile alegatorilor daca doriti votul lor.
  Un pesionar indignat