Se redeschide Spitalul Piatra Neamț, iar Spitalul Tîrgu Neamț devine spital suport COVID-19

HomeActualitate

Se redeschide Spitalul Piatra Neamț, iar Spitalul Tîrgu Neamț devine spital suport COVID-19

 

Marți, 23 iunie, Prefectura Neamț a informat că, la solicitarea prefectului județului Neamț, George Lazăr, urmează să fie redeschis Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Prefectul a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț să se redeschidă în totalitate spitalul județean și să se identifice un alt spital suport pentru pacienții COVID-19, arată un comunicat al Prefecturii Neamț.

Având în vedere cerința extrem de mare a pacienților cu o cazuistică generală din județul Neamț, dar și gradul mic de ocupare a persoanelor internate la spitalul județean, de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internați fiind doar 42 de pacienți pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul George Lazăr a solicitat redeschiderea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, motivată și de faptul că Spitalul Municipal de Urgență Roman este supraaglomerat în această perioadă.

„Sunt mii de pacienți din județul Neamț cu o altă cazuistică, iar Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este o unitate sanitară care dispune de cele mai multe secții. Această decizie am luat-o, desigur, și în urma discuțiilor avute cu foarte multi medici, dar și alte cadre medicale de la spitalul județean. Am purtat discuții și cu pacienți care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

În acest sens, în urma evaluărilor realizate de specialiștii DSP Neamț, s-a identificat Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț pentru a fi desemnat spital suport pentru pacienții depistați pozitiv COVID-19. Reprezentanții prefecturii afirmă că în susținerea acestei decizii au fost luate în calcul aspecte ce țin de sănătatea publică a locuitorilor județului, cât și adresabilitatea acestora față de cele două mari spitale, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și Spitalul Municipal de Urgență Roman, care asigură cazuistica generală, iar Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport pentru pacienții COVID-19, din cauza faptului că nu au secții de ATI și nu îndeplinesc condițiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat redeschiderea unor secții chirurgicale, dar, în urma analizei DSP Neamț, soluția propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucât circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii și infrastructurii spitalului, astfel că redeschiderea parțială, doar pe anumite secții, a Spitalului Județean de Urgență Neamț, în structura propusă, nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite specialități medicale precum Oncologie, Psihiatrie, Hematologie, Nefrologie, Neurologie și altele, mai susțin reprezentanții Prefecturii Neamț.

Prefectul George Lazăr a avut discuții în cursul zilei de ieri cu Lucian Indrei, coordonatorul Direcției Regionale Nord-Est de Sănătate Publică. „Avem tot suportul și susținerea pentru redeschiderea Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, aceasta fiind cea mai bună soluție. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unități sanitare pentru binele nemțenilor, dar și pentru a oferi încredere pacienților că suntem într-o nouă fază epidemiologică și cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi. În prezent, numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț. Am avut abordări și cu șeful DSP Neamț, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă și proactivă în identificarea acestei soluții de redeschidere a Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care, împreună cu echipa de epidemiologi, au depus tot efortul pentru ca această soluție să devină realitate. Apreciez și îi mulțumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cât și specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Neamț”, a mai transmis prefectul George Lazăr.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0