Prima paginăActualitate

Se redeschide oficial Ștrandul

Se redeschide oficial Ștrandul

Dimensiune text

 

strandul 2Vinerea viitoare, 20 mai, se deschide oficial Complexului Sportiv şi de Agrement Moldova, modernizat pe jumătate anul trecut, dar care acum ar trebui să beneficieze de toate spaţiile de agrement. Ziarul de Roman vă prezintă detaliile acestei investiţii şi costurile pe care romaşcanii le au de achitat dacă vor să beneficieze de serviciile din Ștrand sau de închirierea foişoarelor pentru grătare.

Ce s-a făcut, ce mai trebuie făcut şi cât a costat

Inaugurarea Complexului Sportiv şi de Agrement Moldova s-a făcut pe 20 iunie 2015, dar lucrările începuseră în 2014, complicată fiind reamenajarea zonei de picnic, acolo unde, în trecut, lăstărişul „era cât casa”. Lucrările executate în 2015 de SC Robu Construct (din Săbăoani), continuate şi anul acesta, au costat administraţia locală aproximativ 3,1 milioane de lei. Anul trecut, în zona de picnic, erau gata foişoarele (racordate la reţeaua de apă şi canal), zona de fitness în aer liber, locurile de joacă, promenada, spaţiile de parcare (cu plată, taxa de parcare este de 0,5 lei/h) şi grupurile sanitare.

În Ștrand, au fost construite clădirea de acces, trei bazine – pentru copii, începători şi un bazin care corespunde cerinţelor olimpice şi Staţia de tratare a apei. S-au cumpărat umbrele şi şezlonguri, astfel încât anul acesta numărul lor este de 500, respectiv 1.000. În zona de picnic, mai trebuie amenajată o pistă role şi skateboard, o pistă pentru biciclişti şi zonă destinată animalelor de companie.

O noutate pentru zona sportivă o reprezintă amenajarea unui teren, de către administraţia locală, pentru volei cu nisip. De asemenea, pentru că numărul vizitatorilor din sezonul trecut a depăşit, în unele zile, şi 2.500 de persoane, anul acesta s-a extins, spre strada de acces, suprafaţa pentru plajă. La finalul sezonului, numărul total al clienţilor care au mers în Ștrand a depăşit 60.000 de persoane.

Programul de funcţionare şi preţurile

Programul oficial de funcţionare al ştrandului este în perioada 1 mai – 30 septembrie, însă anul acesta el va fi redeschis abia pe 20 mai, lucru stabilit prin hotărâre de Consiliu Local care prevede că primarul poate modifica durata de funcţionare. De luni până joi, accesul se face între orele 9.00 – 21.00, iar de vineri şi până duminică, între orele 9.00 şi 22.00. Iniţial, pentru perioada de weekend se propunea un acces până la ora 23.00. De reţinut este că autorităţile au decis că, în zilele în care condiţiile meteo, sunt nefavorabile, Ştrandul va fi închis. Accesul copiilor cu vârsta sub 14 ani, în ştrand, este permis numai însoţiţi de adulţi.

Anul acesta, tariful de intrare în Ștrand este unic, în tip ce anul trecut a fost diferenţiat funcţie de dorinţa clienţilor de a avea sau nu şezlong. Acum, prin achiziţionarea a unui număr total de 1.000 de şezlonguri, tariful va fi unic, de 10 lei, de luni până joi, şi de 15 lei pentru sfârşitul de săptămână. Copiii în vârstă de până la 3 ani inclusiv şi persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora au intrarea liberă, cu condiţia ca aceştia să facă dovada vârstei sau a încadrării în grad de handicap, după caz. Pe durata întregului program, serviciul de prim-ajutor funcţionează şi poate fi solicitat gratuit.

Reguli stricte pentru utilizarea bazinelor din Ștrand

Autorităţile locale au stabilit reguli clare de folosire a bazinelor. Astfel, în bazine se poate intra doar cu costum de baie / slip, şort pentru bărbaţi/băieţi, costum de baie pentru femei, deşi, în sezonul trecut, unele persoane au intrat îmbrăcate cu hainele de stradă. O altă regulă, care nu e neapărat respectată, este cea ca, înaintea intrării în apă, să se efectueze spălarea la duş. Cei care îndrăznesc să urineze în apa bazinelor de înot riscă să li se impute schimbarea apei piscinei, precum şi despăgubirea celorlalţi clienţi prezenţi la piscină.

De asemenea, este interzis comportamentul indecent, gălăgios sau orice al tip de comportament care ar putea deranja ceilalţi clienţi sau alergatul pe marginea bazinelor de înot. O altă reglementare este aceea că este interzis accesul în ştrand a persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, drogurilor sau altor substanţe halucinogene, dar în incinta ştrandului se vând băuturi alcoolice. Nici accesul cu animalele de companie nu este permis.

O altă regulă impusă de autorităţi şi care nu este neapărat respectată prevede interzicerea săriturilor, în bazinele pentru copii şi în zona culoarelor plutitoare din bazinul mare, fiind permise săriturile doar în bazinul olimpic de pe block-starturi. În plus, în bazine sau în jurul bazinelor, la o distanţă mai mică de 1,5 metri se interzice: consumarea alimentelor de orice fel, consumarea băuturilor alcoolice sau jocul cu mingea.

Preţurile pentru închirierea foişoarelor

Preţul pentru accesul la foişoare a fost diminuat faţă de momentul inaugurării. Tarifele sunt de 20 lei/4 ore (foişoare cu 6-8 locuri), respectiv de 32 lei/4 ore (foişoare cu 12-14 locuri), fiind asigurat accesul la utilităţi şi grătar. După expirarea celor 4 ore, în cazul în care utilizatorii doresc prelungirea duratei, plata se va face cu ora, la tariful de 5 lei/ora (foişoare cu 6-8 locuri) şi 8 lei/ora (foişoare cu 12-14 locuri). Durata se calculează de la ora predării efective a foişorului, iar predarea acestuia se face pe baza actului de identitate al utilizatorului.

Programul de funcţionare pentru zona de picnic este de luni până joi, între orele 9.00 – 21.00, iar de vineri şi până duminică, între orele 09.00 şi 23.00. Programul de funcţionare pentru zona sportivă şi zona de alimentaţie publică este pe toată perioada anului, de la orele 8.00 la 24.00. Pentru evenimente speciale, programul poate fi prelungit numai cu acordul administratorului Complexului Moldova.

Reguli pentru folosirea foişoarelor

Cei care închiriază foişoarele trebuie să ştie că nu au voie să tulbure liniştea publică, prin producerea de zgomote sau prin folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare. Folosirea muzicii în spaţii deschise este permisă până la ora 22, iar după această oră va fi permisă doar în spaţii închise.

Încălcarea regulamentului vine şi cu amenzi, care pleacă de la 50 de lei şi pot ajunge la 500 de lei. În plus, persoanelor sancţionate li se poate aplica şi sancţiunea complementară a interzicerii accesului în cadrul Complexului pe toată durata sezonului în care s-a săvârşit fapta.

Pe parcursul întregului sezon 2015, s-au înregistrat aproximativ 60.000 de utilizatori, iar totalul încasărilor realizate din închirierea foişoarelor, accesul la bazine sau la terenurile sportive a fost de 860.702 lei.

strandul 2

strandul 1

strandul 3

strandul 4

strandul 5

strandul 6

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • In mai???? Ce face campania electorala din om.