Prima paginăEconomie

Se liberalizează piața de energie

Dimensiune text

Guvernul României a aprobat vineri, în ședință de Guvern, proiectul de lege care vizează liberalizarea pieței de energie electrică.

 

 

Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre a fi dezbătut în procedură de urgență.

Cele mai importante elemente pentru consumatorul final sînt cele privind definirea consumatorului vulnerabil. Noțiunea de „consumator vulnerabil” este asociată clientului final care aparține unei categorii de clienți casnici care, din motive de vîrstă, sănătate sau mijloace financiare precare, beneficiază de măsuri de protecție socială sau de interdicții de deconectare stabilite prin lege.
Proiectul face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali, cu aplicabilitate pînă în 2017. Conform acestui calendar, la consumatorii casnici, acest proces va incepe în iulie 2013 și va fi finalizat in decembrie 2017. La consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face în șase pași, iar la consumatorii casnici – în zece pași. Inițial, procesul de eliminare a preturilor reglementate era prevăzut pentru perioada 2012-2015.

În ceea ce privește sancțiunile, prestatorii de servicii vor plăti amenzi de pînă la zece ori mai mari pentru eventualele practici abuzive asupra clienților finali de energie, sancțiunile putînd ajunge pînă la 10% din cifra de afaceri. Amenzile vizează atît persoanele fizice, cît și companiile. Pentru proiectarea, executarea și verificarea instalațiilor electrice fără atestat sau autorizație, o persoană fizică poate plăti o amendă de minim 2.500 lei, iar refuzul nejustificat de a acorda acces oricărui solicitant la rețele de interes public poate fi sancționat cu pînă la 20.000 lei. În cazul companiilor, amenzile pornesc de la 20.000 lei și pot ajunge la un milion de lei sau 1 – 10% din cifra anuală de afaceri.

Pentru protecția consumatorilor, proiectul mai impune furnizorului de energie electrică să pună la dispoziția clienților casnici puncte unice de contact, în timp ce statul va trebui să înființeze o comisie de soluționare a disputelor, ca organism independent extrajudiciar, organizat la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Prin acest act normativ, România se va alinia la directiva comunitară privind piața unică de energie electrică. Proiectul de lege a energiei electrice s-a aflat în dezbatere publică un an, perioadă în care a suferit mai multe modificări.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0