Prima paginăActualitateNeamt

Se închid târgurile de animale

Dimensiune text

Prima suspiciune de apariţie a bolii limbii albastre în judeţ, în comuna Cîndeşti, a fost confirmată în urma analizelor. Din cauza bolii limbii albastre, până pe 5 octombrie nu se va organiza niciun târg de animale în judeţ. Boala se transmite prin înţepătura ţânţarilor.

Boala limbii albastre a reunit, miercuri dimineaţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ. Prima suspiciune din Neamţ, semnalată în satul Pădureni, comuna Cîndeşti, la o bovină adultă, a fost confirmată în urma analizelor efectuate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti. Pentru cel de-al doilea caz, semnalat în localitatea Climeşti, comuna Făurei, s-au recoltat şi expediat către IDSA probe de sânge, în vederea confirmării sau infirmării suspiciunii.

Plenul CJSU a adoptat o hotărâre privind aprobarea planului de măsuri pentru prevenirea răspândirii şi combaterea bolii limbii albastre pe teritoriul judeţului Neamţ. În cadrul hotărârii este inclus un plan cu 19 măsuri menite să prevină răspândirea şi să combată boala limbii albastre.

„Va fi activat Comitetul Local de Combatere a Bolilor la nivelul judeţului, se vor închide toate târgurile de animale pe teritoriul judeţului, până pe data de 5 octombrie. În cadrul protocolului de colaborare stabilit între Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor se vor desfăşura controale pentru respectarea deciziei de închidere a târgurilor de animale, iar proprietarii de stâne nu vor avea voie să părăsească amplasamentul actual, până la 5 octombrie şi până nu înştiinţează  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a obţine permisiunea acesteia”, a anunţat prefectul Vlad Angheluţă câteva dintre măsurile luate.

Specialiştii au informat că nu există pericolul transmiterii acestei boli la om, dar că ea produce serioase pagube crescătorilor prin interzicerea comercializării, îndeosebi la export. Mortalitatea în rândul animalelor care sunt infectate este de sub 10%, dar cele care depăşesc faza acută a bolii devin purtătoare şi prezintă un potenţial pericol pentru viitor. Transmiterea bolii se face prin muşcătura ţânţarilor. Odată cu instalarea perioadei reci, pericolul se diminuează până la dispariţie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0