HomeRoman

Se construiesc blocuri pe ruinele PIPS

Fosta Societate de Producție Industrială și Prestări Servicii (PIPS) SA Roman, declarată falimentară în anul 2006 și transformată, în timp, în ruine, va deveni un „rai” al imobiliarelor. Directorul societății Marsat SA, inginerul Vasile Balcan, a achiziționat mare parte din spațiile fostei PIPS, inclusiv fostul sediu administrativ, intenționînd ca, în perioada următoare, să construiască locuințe pe care să le închirieze sau să le vîndă.

 

Am achiziționat o parte din aceste spații și intenționăm să achiziționăm și spațiile rămase. Deocamdată ne ocupăm de eliberarea terenului de ruinele fostei turnătorii, apoi intenția este aceea de a construi locuințe în acel spațiu. În prezent, investiția se află la stadiul de proiectare„, a explicat Vasile Balcan.

După 50 de ani de activitate, Societatea de Producție Industrială și Prestări Servicii (PIPS) SA Roman – fosta ICFRIM Industria Locală Roman – și-a dat „ultima suflare” în anul 2006, intrînd în faliment din cauza datoriilor către stat.
În anul 1998, deși a intrat în executare silită, firma a fost salvată, rămînînd chiar productivă, cu cei 130 de salariați care lucrau la acea vreme în turnătoria de la PIPS.
În anul 2000, PIPS a fost vîndută romașcanului Ghiocel Tofan, apoi a intrat într-un inexplicabil faliment, dat fiind că avea în desfășurare contracte viabile, pe care le onora la timp.
Din 2007, lichidatorul judiciar a încercat să vîndă bunurile societății. Ulterior, din clădirile turnătoriei PIPS SA Roman au rămas doar cîțiva pereți goi.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • Iorgu 12 ani ago

  Si unde este „raiul” imobiliar ? Credeti ca daca d-l Balcan v-a construi locuinte, aceste se vor vinde pe mai nimic ?. Nu ! Aceasta este o afacere imobiliara si atat.

 • alex 12 ani ago

  Intrebarea este : cine si cu ce bani vor fi cumparate aceste apartamente ?Chiar nimeni in tara
  asta nu se intreaba daca nu ar trebui mai intai se se dezvolte creera locurilor de munca ca oamenii sa cistige bani si sa garanteze pe termen lung plata ratelor !! In toata tara se darima fabrici si se construiesc blocuri,cartiere ,care stau goale ,pentru ca nu sint bani pentru ca nu sint locuri de munca .Chiar nimeni nu vede asta ,chiar nimeni nu face apel la prognoza eco-nomica pe termen mediu si lung ? Nu ne vindem TARA ! Am vinde-o dar n-avem cui c-am facut-o praf si nu mai are valoare !!

 • Am vazut des folosita sintagma asta „raiul imobiliarelor”. Si asta pentru ca in prezent (si pe urmatorii 10-20 ani) imobiliarele se afla in iad.Cu demografia in scadere naturala, cu foarte multi plecati din tara, cu o situatie economica interna dezastruoasa, un nivel de trai sub nivelul marii, situatie internationala ca un butoi de pulbere (vezi Grecia, Italia, Spania…etc) – este evident ca imobiliarele nu mai sunt privite ca o investitie. Oamenii nu mai au bani, iar cei care au, sunt FOARTE atenti pe ce-i cheltuie. Nu mai cumpara nimeni o locuinta in Roman la preturi de Budapesta sau Bucuresti. Dezvoltatorii, in cardasie cu bancile si agentiile imobiliare au „smenuit” preturile, au umflat un balon fals imobiliar – ajungand sa se ceara preturi de 30-40.000 euro(aproape 2 miliarde rol) pe niste locuinte vechi de 30-80 ani, in conditiile in care preturile de constructie noua, dupa tehnologii moderne nu depasesc 200 eur/mp. Acum trag ponoasele pentru asta. Bancile au tot mai multi restantieri, dezvoltatorii au intrat in insolventa iar agentiile incep sa inchida usile.
  Mai e in Roman un „dezvoltator” care de 2 ani incearca sa vanda „pe hartie” apartamente intr-un bloc neinceput inca. Si asta la preturi sub cele vehiculate de agentiile romascane pentru apartamente vechi. Cu toate astea….n-au clienti.
  Domnul Balcan, daca vrea sa construiasca si sa vanda – atunci trebuie ca pretul de vanzare sa fie undeva in jurul (chiar sub) 400eur/mp. Daca la Constanta s-a putut, atunci se poate si la Roman. Altfel….ma tem ca locuintele vor sta goale, la fel ca sutele de apartamente ce stau asa de ani de zile….