Se alege un viceprimar pentru Roman

HomeActualitate

Se alege un viceprimar pentru Roman

 

primaria-romanDe joi, 26 ianuarie, Romanul ar urma să aibă și un viceprimar nou. După plecarea lui Laurențiu Leoreanu din funcția de primar în cea de deputat, atribuțiile de primar au revenit viceprimarului Lucian Micu, iar postul de viceprimar a rămas liber. Deși legea spune că lasă la latitudinea fiecărui Consiliu Local de a stabili dacă se alege un nou viceprimar din rândul consilierilor, la Roman se va trece la această procedură în ședința de joi.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local (CL) se află un proiect de hotărâre inițiat de consilierii PNL Leonard Achiriloaei, Bogdan Andrieș și Dana Păiuș cu privire la alegerea unui viceprimar. „Îndeplinirea multiplelor atribuţii de primar şi a celor de viceprimar nu se poate realiza în bune condiţii de către aceeaşi persoană, fără rabat de la calitatea activităţilor desfăşurate. În această situaţie, soluţionarea problemelor comunităţii locale ar putea suferi grave distorsiuni, unele cu efecte negative imposibil de preconizat. În acest context, este necesară şi se impune delegarea de către Consiliul Local al Municipiului Roman a unei persoane din rândul consilierilor locali care să îndeplinească temporar atribuţiile viceprimarului, atât timp cât viceprimarul îndeplineşte atribuţiile specifice de primar”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali.

Conform legii, viceprimarul se alege din rândul consilierilor locali. Viceprimarul are drept de vot în CL, în timp ce primarul nu are acest drept. În CL Roman sunt 21 de consilieri, dar, după ce va fi ales un viceprimar, vor rămâne doar 20, deoarece actualul primar, dacă nu va câștiga alegerile, va reveni pe funcția de viceprimar, iar noul viceprimar va reveni doar ca și consilier local.

PNL are majoritate în CL, astfel că viceprimarul va aparține acestei formațiuni politice, chiar dacă și PSD va veni cu o propunere. Din informațiile noastre, numele vehiculat în spațiul public, Constantin Ghica, cel care a mai fost viceprimar, nu va fi alegerea pe care liberalii o vor face. O decizie clară în PNL asupra propunerii pentru funcția de viceprimar se va lua la ședința de birou, organizată marți, 24 ianuarie, iar votul final se dă în ședința de CL de joi, ședință publică ce va începe la ora 14.00. Votul va fi unul secret.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0