HomeRoman

Scrisori de dragoste în epoca SMS-ului

Colegiul Tehnic „Miron Costin” a inițiat un concurs regional pentru liceeni, în cadrul căruia premiază cele mai frumoase scrisori de dragoste.

 

 

Într-o perioadă în care tinerii au în vârful degetelor MMS-urile, SMS-urile și e-mailurile, membrii cercului de creativitate din cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin” aruncă o provocare spre toți tinerii de vârsta lor: un concurs regional epistolar, intitulat, simplu, „Scrisoare de dragoste”. Concursul va avea trei secțiuni, una în limba română, una în limba franceză și una în limba engleză. Nu este permisă participarea la toate trei secțiunile cu aceeași scrisoare tradusă în mai multe limbi. Cele mai frumoase scrisori vor face obiectul unei expoziții și al unei serate, în cadrul căreia vor fi citite.
Proiectul s-a născut din dorința de a sublinia forța cuvântului scris, de a verifica și reabilita puterea Logosului făuritor de lumi și de adevăr. În societatea cunoașterii, în actuala eră a tinerilor «Digital natives», a redacta o scrisoare poate părea un obicei desuet. E-mail-ul, SMS-ul, MMS-ul și diverse alte forme îmbracă, astăzi, comunicarea dintre tineri. Ei sunt instruiți să utilizeze tehnologia, să își dezvolte abilitățile tehnice, dar comunicarea inter- și intrapersonală rămâne o prioritate, indiferent de vremuri și de modernizarea mijloacelor de comunicare. Concursul regional epistolar are ca scop trezirea interesului elevilor pentru cuvântul scris, pentru comunicare și literatură. Forma scrisorii, ca mijloc de comunicare, se află printre conținuturile aflate în programa de studiu. Intenționăm să conjugăm, în cadrul acestui concurs școlar, variate domenii și forme de artă, ca literatura, arta plastică, informatica, prin care să consolidăm formarea estetică a tinerilor. Încurajând astfel de manifestări, stimulăm elevii să emită judecăți de valoare, să își dezvolte spiritul colectiv, civic și responsabilitatea„, a spus profesoara Ana Maria Zăloagă, inițiatoarea manifestării.

Deși concursul va fi finalizat abia în a doua jumătate a lunii februarie, între Ziua Îndrăgostiților „din import” și varianta sărbătorii românești, Dragobetele, organizatorii au primit deja semnale pozitive din partea participanților. „Am primit deja scrisori din județele Iași, Suceava, Vaslui, Botoșani și din Neamț, ceea ce ne dă speranțe că vom avea succes la această primă ediție și vom reuși să facem, din concursul nostru, o manifestare tradițională. Taxa de participare pe care am propus-o este modică, de doi lei, pentru acoperirea cheltuielilor de logistică, tocmai pentru a da posibilitatea de a participa tuturor celor care își doresc acest lucru. Participarea la concurs este o șansă acordată elevilor de a se exprima, de a-și face cunoscută creativitatea, de a depăși spațiul formal. Fărâmele de suflet puse de fiecare în scrisoare își vor găsi, cu siguranță, ecou în sufletele tuturor participanților„, a spus profesoara Ana Maria Zăloagă.

Partenerii Colegiului Tehnic „Miron Costin” în organizarea concursului sunt Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Biblioteca „George Radu Melidon”, Asociația Tinerilor Romașcani pentru Drepturile Omului „Miron Costin”, Asociația de Inițiativă Locală „Roman 2000” și Ziarul de Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • Harakiri 10 ani ago

  Pe cind un concurs avind ca tema scrierea corecta in limba romana ? Intreb si eu, asa…Citesti, pe diversele „forumuri” de comentarii din ziare, sau pe Facebook , tot felul de ineptii. Fel si fel fel de sfertodocti isi dau cu parerea despre orice: de la cultivarea ciupercilor, pina la teoria relativitatii generalizate a lui Einstein. Nu asta ar fi problema, ci modul de scriere absolut dezastruos, impotriva tuturor normelor ortografice, ortoepice, sau de punctuatie. Organizatorii unor astfel de concursuri ar trebui sa se mai gindeasca…

 • rromascan 10 ani ago

  Bine ar fi sa se puna accent pe scrierea corecta si nu pe cea folosita de tineri pe facebook,pe sms-uri ,unde nu tin cont de nicio regula gramaticala.Foarte multi dintre ei n-au nici cele mai elementare cunostinte despre ortografie si puncuatie,iar vocabularul este foarte sarac,cred ca se ,llimiteaza doar la cel de baza.

 • sepucu?! 10 ani ago

  Superb ! Însăși comentariile de mai sus au greșeli gramaticale / de ortografie !

  • Momai Carolina 10 ani ago

   De acord. Din respect față de limba română, dacă tot se cramponează de corectitudine, ar fi putut utiliza diacritice. Apoi expresivitate beletristică înseamnă îndepărtarea de normă.

 • Flutura-n vazduhuri, neavute, fiindc-au fost, si-acuma nu-s.
  Toate ce nu sunt iti par pierdute si de fapt le tii pe-ascuns.
  De ce sa nu te joci avand iubirea-n gand?
  Dorul sufletul ti-l poarta, tu in scris pui doar cuvant.

 • O mica strofa de ‘incurajare’ pentru cei care nu sunt temerari.