Scriitorul basarabean Vladimir Beșleagă, întâlnire de suflet la Liceul „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

Scriitorul basarabean Vladimir Beșleagă, întâlnire de suflet la Liceul „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

 

 

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani s-au bucurat joi, 29 martie, de o întâlnire de suflet cu Vladimir Beșleagă, eseist, jurnalist, prozator, scriitor și traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990 și 1994.

„Distinsul scriitor a vorbit despre viața și activitatea sa literară, povestind lucruri interesante din propria biografie. Vladimir Beșleagă – «cel mai important scriitor al secolului al XX-lea, mai important pentru că e modern, mai tehnic şi mai complex decât oricare alt scriitor al provinciei noastre de est», după cum remarca istoricul și criticul literar Ion Sumuţ – este un autor de roman psihologic, în scrierile sale reflectându-se omul neînţeles de cei din jur. În toate romanele sale sunt prezente simboluri, aspecte psihanalitice, care se pliază pe valenţele de cunoaștere a sinelui”, au precizat reprezentanții Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani.

Născut pe 25 iulie 1931, în satul Mălăeşti, Grigoriopol, prozatorul şi-a început activitatea literară în anii ’60. Primul său roman, „Zbor frânt” (1966), este recunoscut drept una dintre prozele remarcabile din perioada postbelică, unul din romanele care au schimbat orientarea prozei basarabene. Au urmat romanele „Acasă”, „Sânge pe zăpadă”, „Cumplite vremi”, „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon”, „Ignat şi Ana”, „Durere”, înalt apreciate de către critica literară şi cititori. La cei 87 de ani ai săi, Vladimir Beșleagă este asemenea  unui stejar viguros, fiind prezent la numeroase întâlniri cu cititorii, mai ales – cu tineretul studios de astăzi, cu care are deosebita plăcere să discute şi să polemizeze.

„Vă mulțumim din tot sufletul pentru calda primire ce ne-ați făcut-o în aceste zile când marcăm cei 100 de ani de la Marea Unire a Românilor din 1918. Noi, românii de peste Prut, trăim marele sentiment, izvorât din fierbintea dorință de a fi iar împreună! Visul cel mare se va izbândi!”, a afirmat Vladimir Beșleagă la finalul întâlnirii.

 

 

 

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0