HomeSocialEducatie

Școlile sunt datoare la bugetul local

Unităţile de învăţământ trebuie să plătească la bugetul local 50% din veniturile extrabugetare obţinute din închirierea spaţiilor.

Toate unităţile şcolare din oraş au primit, în primele zile ale anului, o înştiinţare de plată din partea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, prin care li se aducea la cunoştinţă faptul că nu şi-au plătit obligaţiile către bugetul local aferente anului 2014. Conform Hotărârii Consiliului Local Roman nr. 124 din 30 septembrie 2014, unităţile de învăţământ trebuie să plătească la bugetul local 50% din veniturile extrabugetare obţinute din închirierea spaţiilor. Deşi hotărârea datează de trei luni, nicio unitate de învăţământ nu s-a achitat de această obligaţie până la sfârşitul anului 2014.

„Plata a 50% din fondurile obţinute către bugetul local este impusă de legislaţia naţională. Hotărârea din 30 septembrie nu este o iniţiativă a a Consiliului Local Roman, ci este subsecventă legislaţiei naţionale pe care suntem obligaţi să o aplicăm. Aş vrea să-i asigur pe toţi directorii de şcoli că sumele pe care le vor plăti către impozitul local se vor întoarce în unităţile de învăţământ sub forma unor finanţări  pentru diverse activităţi, proiecte şi investiţii. Este un circuit pe care trebuie să-l respectăm”, a spus primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

În funcţie de spaţiile pe care le deţin şi de specificul activităţii desfăşurate, veniturile extrabugetare obţinute variază de la o şcoală la alta. Cei mai mulţi bani vin la licee, care, de regulă, au mai multe spaţii în care, în funcţie de domeniul de pregătire al elevilor,  se pot desfăşura şi diverse activităţi productive.