HomeNeamt

Școlile stau să se prăbușească peste elevi

Multe școli din mediul rural sînt într-o stare avansată de degradare. Unele nu au grupuri sanitare proprii, iar altele au săli de sport improvizate. Cabinetele medicale din școli nu funcționează, din cauza lipsei medicilor școlari.

 

 

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț au efectuat controale la 172 de unități școlare din mediul urban și mediul rural. Conform raportului întocmit de către DSP Neamț, unitățile verificate au în structura lor funcțională unul sau mai multe corpuri de clădire, unele situate la adrese diferite. Unele dintre acestea nu sînt autorizate sanitar, deoarece nu îndeplinesc condițiile impuse de legislația sanitară în vigoare.

Astfel, curtea școlii cu clasele I-VIII Bozieni este comună cu cea a căminului cultural, iar în curtea Școlii „Costache Negri” Roman (fosta Școală nr. 2) funcționează o tipografie. Terenul aferent unităților nu este în totalitate împrejmuit, așa cum este cazul școlilor cu clasele I-VIII din Oniceni, Bozieni, Poenița, Rediu I, iar la Școala cu clasele I-VIII „Calistrat Hogaș” Roman (fosta Școală nr. 8) sînt necesare măsuri pentru prevenirea accidentărilor, datorită învecinării cu o clădire cu risc crescut de prăbușire aparținînd unei societăți comerciale.

Exteriorul clădirilor este necorespunzător la mai multe unități. La Școala cu clasele I-VIII Bozieni, unde structura de rezistență a corpului A este afectată, pereții sînt fisurați. Aici este aprobat un plan de reparații, fiind realizat doar acoperișul, întrucît lucrările s-au sistat din lipsa fondurilor, iar clădirea prezintă pericol de prăbușire. O sală de clasă din corpul C are calea de acces direct din exterior. Școala cu clasele I-VIII Oniceni necesită lucrări de igienizare exterior. Școala cu clasele I-IV Vulpășești are fațada crăpată, iar Școala cu clasele I-VIII din Vulpășești necesită reparații„, a declarat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.

Dacă în mediul urban aprovizionarea cu apă este corespunzătoare, în mediul rural, la unele din corpurile de clădire, cum ar fi Rediu I și II, Negrești, Luțca, corpul C al Școlii Bozieni, Școala Tabăra sau Școala Mesteacăn, alimentarea cu apă se face de la rezervoare cu robinet, deoarece nu se asigură apa rece în regim permanent. La Școala Oniceni nu funcționează sistemul de aprovizionare cu apă a corpului A, datorită defecțiunii instalației sanitare. Colectarea și evacuarea deșeurilor lichide se face necorespunzător la unele unități din mediul rural, și anume școlile I-IV Bașta, școlile Bozieni corp C, Oniceni corp A, Negrești, Luțca. „Spațiul de depozitare pentru lapte și corn nu prezintă deficiențe decît la Școala Oniceni, care are cinci unități în subordine, nedotate cu frigidere pentru păstrarea produselor, iar distribuția se face săptămînal. La Școala Poienari nu există posibilitatea amenajării unui spațiu pentru corn și lapte, produsele fiind distribuite în momentul recepției, aceeași situație fiind întîlnită și la Școala Rediu 1. În 17 unități școlare sînt improvizate săli pentru educație fizică, iar școlile din Bozieni și Bălușești nu dispun de grupuri sanitare proprii. Laboratoarele și trusele de prim ajutor nu sînt complete. Cabinetele medicale funcționează în cadrul școlilor, dar nu sînt autorizate ca atare, din cauza lipsei de medici„, a mai precizat medicul Daniela Marcoci.

Ca urmare a acestor nereguli, au fost retrase două autorizații sanitare de funcționare – din cauza lipsei de apă potabilă curentă, a grupului sanitar necorespunzător – și un avertisment aplicat unei firme de catering pentru lipsa echipamentului de protecție și recoltări insuficiente de probe din alimente.

Comentarii

WORDPRESS: 0