Prima paginăSocial

Școlile cu fisuri ale clădirilor, expertizate în regim de urgență

Școlile cu fisuri ale clădirilor, expertizate în regim de urgență

Dimensiune text

 

liceul teologic ortodox Episcop MelchisedecClădirile instituțiilor de învățământ din Roman la care au apărut fisuri în urma cutremurelor din ultimii ani vor fi expertizate în regim de urgență. Reprezentanții autorităților locale vor include în bugetul pentru acest an pe lista de priorități alocarea sumelor necesare acestor expertize, pentru a putea trece cât mai repede la realizarea lucrărilor necesare.

Probleme au apărut clădirile grădinițelor din zona Stării Civile, la Corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri”, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, precum și la unul dintre corpurile de pe strada Mihai Eminescu ale Colegiului Tehnic „Miron Costin”. Situațiile au fost semnalate Primăriei Roman și la întâlnirea pe care primarul Lucian Micu a avut-o, în luna ianuarie, cu directorii unităților de învățământ din Roman, în vederea includerii problemelor școlilor în lista de investiții pe anul curent.

„Fisurile nu au apărut în toate încăperile, dar nici nu pot fi ignorate. De aceea, la întocmirea bugetului vom trece pe lista de priorități efectuarea unor expertize la aceste clădiri. Unele fisuri pot fi numai pe tencuială, dar vorbim de viețile elevilor și profesorilor care își desfășoară activitatea aici și nu ne putem juca. Luăm lucrurile foarte în serios și vom comanda expertize pentru a vedea exact cum stau lucrurile și specialiștii să ne recomande soluțiile, iar noi să le punem în aplicare cu rapiditate”, a afirmat primarul Lucian Micu.

În funcție de documentația tehnică a clădirilor, de suprafață și vechimea acestora, o astfel de expertiză costă cel puțin 5.000 de lei. Durata de realizare a acestora este, conform reprezentanților Primăriei Roman, de circa o lună.

Patru cutremure de intensitate moderată au avut loc în România în ultimii ani, cu magnitudine de moment cuprinsă între 5,3 și 5,7 grade: pe 6 octombrie 2013 (5,3), 22 noiembrie 2014 (5,6), 24 septembrie 2016 (5,7) și 28 decembrie 2016 (5,6).

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0