HomeSocialEducatie

Școli fără „parohie”

„Roman-Vodă” şi Școala de Artă nu au circumscripţii şcolare arondate.

Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi Școala de Artă „Sergiu Celibidache” sunt singurele şcoli din oraş la care înscrierea copiilor la clasa pregătitoare nu este condiţionată de domiciliul părinţilor pe o stradă sau alta. Cele două şcoli nu au circumscripţii arondate, înscrierea la clasa pregătitoare urmând să se facă în prima etapă de înscriere, fără restricţii. Colegiul Naţional „Roman-Vodă” nu a avut niciodată străzi arondate, având în vedere statutul de colegiu şi faptul că a avut la început un singur rând de clase pentru învăţământul primar.

„Lipsa circumscripţiei şcolare nu ne dezavantajează, putem spune că, dimpotrivă, pentru noi este un avantaj. Putem primi orice copil din oraş. Faptul că la noi vin doar cei care doresc din start să fie la «Roman-Vodă», să îşi asume obligaţiile care le revin din regulamentul şcolii, pe noi ne avantajează. Nu am fost puşi niciodată în situaţia de a nu putea ocupa locurile existente, chiar am avut mai multe solicitări decât locuri libere, fiind nevoiţi să aplicăm un sistem propriu de criterii de selecţie, aprobat în Consiliul de Administraţie al şcolii”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Școala de Artă „Sergiu Celibidache” are circumscripţie, dar vrea să renunţe la arondare. „Circumscripţia datează de pe timpul fostei Școli nr. 7, pe care noi am înglobat-o, dar existenţa unei circumscripţii proprii nu se justifică la profilul vocaţional pe care îl are astăzi instituţia. La noi se poate înscrie orice copil din oraş care manifestă înclinaţii artistice. Existenţa circumscripţiei ne-ar putea obliga să dăm prioritate copiilor din zonă, indiferent dacă au sau nu talent. Voi înainta către inspectoratul şcolar o solicitare în acest sens”, a spus profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Școlii de Artă „Sergiu Celibidache.

Înscrierile la clasa pregătitoare încep pe 24 februarie.

Comentarii

WORDPRESS: 1