Școală prin rotație pentru elevii din Roman. Deciziile autorităților pentru noul an școlar

HomeSocial

Școală prin rotație pentru elevii din Roman. Deciziile autorităților pentru noul an școlar

 

Luni, 7 septembrie, autoritățile au anunțat situația epidemiologică în localitățile din județ, în funcție de numărul de cazuri de infecție cu coronavirusul COVID-19 din fiecare localitate, în vederea începerii noului an școlar.

Pentru județul Neamț, conform situației prezentate, școala ar urma să înceapă într-un scenariu hibrid în cele două municipii, Roman și Piatra Neamț, și în alte șapte comune – acolo unde numărul de cazuri este de peste 1 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. O singură comună are școlile incluse în scenariul de școală exclusiv online deocamdată, unde numărul de infecții COVID-19 a depășit 3 la mie în ultimele două săptămâni. O decizie finală pentru fiecare unitate școlară în parte va fi luată până la 10 septembrie.

Cum arată situația din județ

În cursul dimineții, Ministerul Sănătății a publicat harta tuturor localităților din țară care se vor încadra într-unul dintre cele trei scenarii de învățământ pentru noul an școlar:
– Scenariul Verde – cu toți elevii la cursuri (pentru localitățile cu un număr de cazuri de infecție COVID-19 de sub 1 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile);
– Scenariul Galben – în care vor veni în fiecare zi la școală copiii din ciclurile preșcolar, primar și cei din anii terminali de gimnaziu și de liceu, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în timp ce ceilalți (clasele V – VII și IX – XI) vor veni la școală prin rotație, câte una sau două săptămâni la clasă, apoi una sau două săptămâni de școală online acasă (scenariu pentru localitățile cu un număr de cazuri între 1 și 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile);
– Scenariul Roșu – învățământ exclusiv online (scenariu pentru localitățile cu un număr de cazuri de peste 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile).

Pentru județul Neamț, în scenariul Roșu este inclusă comuna Poiana Teiului (3,3 cazuri de infecție COVID-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile), iar în scenariul galben sunt municipiile Roman (1,6) și Piatra Neamț (1,1) și comunele Alexandru cel Bun (2,64), Bodești (2,61), Dobreni (1,11), Dochia (1,98), Războieni (1,85), Tașca (1,17) și Tupilați (1,42).

Autoritățile vor reevalua săptămânal situația incidenței infecțiilor în fiecare localitate, existând posibilitatea ca anumite localități să treacă dintr-un scenariu de învățământ în altul de la o săptămână la alta.

Cum ar urma să înceapă școala în Neamț

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Prefecturii Neamț, ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț și ai Direcției de Sănătate Publică Neamț au prezentat detalii despre cum va începe noul an școlar în unitățile de învățământ din județul Neamț. Principalele declarații ale oficialilor:

Prefectul George Lazăr:

– Din analiza făcută astăzi în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și conform datelor venite de la DSP, suntem într-un scenariu pe care îl evaluăm Roșu pentru localitatea Poiana Teiului, sens în care aici cursurile în noul an școlar vor începe doar în mediul online, și nu vor începe fizic, la școală, pentru toate categoriile – preșcolari, școlari și liceu; sunt trei unități de învățământ pe raza comunei Poiana Teiului.

– Avem un scenariu Galben, un mix între prezența fizică la ore și cursurile pe online, aici avem o serie de nouă localități: Piatra Neamț, Roman, Alexandru cel Bun, Bodești, Dochia, Războieni, Tașca, Tupilați și Dobreni, unde avem indici de peste 1 la mie (n.r – cazuri de infecție COVID-19) pentru fiecare localitate în parte. În acest scenariu, vom începe cursurile la 14 septembrie în sistem atât fizic la școală, cât și online.

– În rest, unitățile de învățământ de pe raza județului vor fi în scenariu Verde, adică se redeschid cu prezență fizică la școală, dacă luăm în calcul doar normele DSP cu privire la incidența răspândirii comunitare a noului coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

– Vor mai fi și situații specifice și pentru celelalte localități care sunt în zona Verde, dacă aici luăm în calcul corpuri de școală sau liceu unde spațiile nu permit o distanțare fizică în mod corespunzător, și atunci putem fi și în aceste cazuri într-un scenariu de prezență fizică la școală și învățământ online.

– Urmează ca fiecare unitate de învățământ să trimită, până marți după-amiază cel târziu, la ISJ Neamț, puncte de vedere cu privire la modalitatea în care propun începerea anului școlar, iar miercuri, 9 septembrie, să avem o decizie luată în CJSU pentru fiecare unitate de învățământ din județ.

– Am hotărât de comun acord în CJSU ca analiza cazurilor să o facem în fiecare vineri, în prima parte a zilei, pentru a ști din timp care localități trec dintr-un scenariu sau altul pentru săptămâna următoare.

– Este extrem de important ca școala să înceapă, dar este la fel de important ca și profesorii, părinții și elevii să înțeleagă și să respecte regulile privind tot ceea ce înseamnă prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, adică: distanțare socială pe cât posibil, interacțiune umană mai scurtă, purtarea măștii de protecție, igiena corespunzătoare, spălatul pe mâini, dezinfectant în toate școlile, pentru ca sănătatea publică – lucrul cel mai important la acest moment – să nu fie afectată.

Inspectorul general al ISJ Neamț, Mihai Obreja:

– Școlile sunt pregătite din punct de vedere igienico-sanitar pentru reluarea cursurilor de la 14 septembrie.

– Conform informării primite de la DSP, avem doar o singură comună în care nu vor putea fi reluate cursurile față în față pe 14 septembrie, la Poiana Teiului. În rest, toate școlile vor primi copiii începând cu ziua de luni.

– Ne-am asigurat că există resursele necesare, mă refer la stocurile de măști, de materiale pentru dezinfecție.

– Ne interesează și partea de online, care este foarte importantă, pentru că nu este exclus ca, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să ajungem la un moment dat să suspendăm activitatea la o clasă sau, chiar, în unele unități școlare.

– Vor veni și tabletele prin programul „Școala de acasă”. Aici a fost o neșansă pentru județul Neamț că am fost în acele loturi la care s-au depus contestații, sunt 13 județe care primesc deja tabletele acum. Sperăm să ajungă și la noi, atunci când acele contestații vor fi respinse, iar procedura de achiziție să meargă mai departe.

– Ne propunem să revenim la școală, pe cât posibil față în față, și să realizăm un învățământ de calitate în aceste condiții, iar revenirea la școală să se facă în condiții de siguranță. Mesajul meu este și către profesori, și către autoritățile locale, și către părinți și elevi: dacă împreună vom respecta regulile, dacă vom fi responsabili, eu sunt convins că vor fi puține situații în care să luăm decizii de a suspenda cursurile la o clasă sau într-o școală.

– Ne vom întâlni miercuri pentru a decide asupra deschiderii anului școlar, pentru ca să existe un timp suficient să ajungă informația la părinți și la elevi, prin intermediul școlilor și al presei, așa încât, luni, fiecare dintre noi să știe exact ce avem de făcut.

– Nu mai există obligația ca părinții să dea acea declarație privind starea de sănătate a copiilor – a fost scoasă. Însă va exista, în regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ, o prevedere, în acel contract educațional, prin care părinții își asumă și ei un lucru, care e de bun simț, adică să stea de vorbă cu elevul înainte de a pleca la școală, să facă o examinare, dacă are febră sau dureri de burtă, o discuție înainte de pleca la școală – atât și nimic mai mult.

– Profesorii sunt primii care au înțeles cel mai bine că trebuie să ne întoarcem la școală, iar programul fiecărei școli va fi adaptat, pentru că există această posibilitate, în funcție de situațiile speciale – iar aceasta a pandemiei este una specială. Iar noi, de la ISJ, vom da aviz – unor școli pentru a reduce puțin durata orei de curs, altora pentru a lucra în două schimburi, vom fi foarte atenți și analizăm, cu înțelegere și înțelepciune, având ca obiectiv prezența copiilor la școală. Asta ne dorim, să fim față în față cu elevul, e cel mai important, iar noi ne dorim să investim cât mai mult în pregătirea copiilor noștri.

– Voi avea o discuție cu domnul prefect și în privința transportului elevilor, pentru că sunt aproximativ 9.000 de elevi în județ care fac naveta. Este important ca transportatorii să asigure un flux încât copiii să nu vină toți odată la școală, dar vom vedea exact la fiecare școală cum se va adapta programul. Va fi mai greu, dar găsim și aici soluții.

– În prima săptămână de școală, profesorii se vor concentra și pe promovarea acestor reguli de protecție, pentru că trebuie să dezvoltăm aceste deprinderi la elevi.

Situația la nivel național

Conform Ministerului Educației și Cercetării, în urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele:
– în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori;
– în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori;
– în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Potrivit Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Cele trei scenarii au următoarea configurație:
– Scenariul 1 (Verde): participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– Scenariul 2 (Galben): participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– Scenariul 3 (Roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Luni, 7 septembrie, toate direcțiile de sănătate publică județene au informat inspectoratele școlare județene și comitetele județene pentru situații de urgență cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități. Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene pentru situații de urgență vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021. Ministerul Educației și Cercetării va face publice aceste date, la nivel național, după emiterea acestor hotărâri.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0